Sverige är beroende av Västerbottens och Västsveriges industri för snabbare omställning

Vindkraft från Hörnefors utanför Umeå. Foto: Klas Sjöberg

Nu tar Region Västerbotten och Västra Götalandsregionen ett gemensamt krafttag för att lösa industrins utmaningar. Swedish Battery Regions, som samarbetet kallas, ska arbeta för snabb elutbyggnad, kompetensförsörjning och hållbar råvaruförsörjning.

Sverige är mitt uppe i industrins klimatomställning genom en övergång till elektrifiering, det medför ett ökat elbehov. Tillgång på billig el i tillräckligt stor omfattning och i rätt tid är viktigt inte bara för industrins nyinvesteringar, utan fungerar också som en garanti för det svenska näringslivets fortsatta verksamhet och konkurrenskraft.

– Just nu ligger det ansökningar om havsbaserad vindkraft på regeringens bord. Ny elkraft behövs här och nu för såväl Sveriges invånare som företag. Vi har industrietableringar i miljardklassen och fler på väg - ingen kommun ska behöva tacka nej till den möjligheten, säger Madeleine Jonsson (MP), ordförande i miljö- och regionutvecklingsnämnden Västra Götalandsregionen.

En stor sektor av ekonomin

Samarbete är en svensk paradgren och regional styrka som historiskt skapat en robust industri. Nu finns förutsättningar för att batteriteknik kan bli en stor sektor av ekonomin. I den utvecklingen har Sveriges tillverkande regioner en framträdande roll.

– Spelar Sverige sina kort väl kan vi bygga upp utbildning, forskning och tillverkning i absolut världsklass, men då måste elfrågan lösas nu. Dröjer det till 2035 innan ny el är på plats kommer etableringarna hamna någon annanstans i världen, det är vårt gemensamma ansvar säger Rickard Carstedt (S), ordförande i regionutvecklingsnämnden Region Västerbotten.

Tidsaspekten viktig

Näringslivet har möjlighet att ta en position globalt som ledande inom hållbara batterier. Det innebär hela cirkeln från gruvbrytning, tillverkning, förnybar el, och återvinning av ingående material. Behovet av el kommer öka kraftigt. En snabb utbyggnad av vindkraft blir ett huvudsakligt alternativ, det är också det som kan lösas på kort sikt. Företagens beslut om var i världen man tillverkar, vad och hur mycket, styrs mycket av tillgången på billig fossilfri el. Dessa beslut tas av industrin här och nu.

Västra Götaland och Region Västerbotten är centrala industriregioner för utveckling och tillverkning av batterier. Inom och kring dessa industrier och utvecklingsmiljöer skapas nu ett nytt kapitel i Sveriges industriella historia. Elektrifiering och särskilt batteritillverkning kommer att vara en av vår tids stora industriskiften.

Skapar fler jobb i andra branscher

Med planerade fabriker i Göteborg, Mariestad och Skellefteå, tillsammans med Västerås och Borlänge bildas ett svenskt system av batterikunnande och en ny framväxande profession och gemensam arbetsmarknad. Om antalet anställda i en fabrik är flera tusen, är det totala antalet verksamma i företag som kommer finnas i värdekedjan att vara flerfalt högre och det skapar stora positiva effekter på regional nivå men också för den svenska ekonomin som helhet.

Swedish Battery Regions kommer inledningsvis att börja prioritera följande tre områden:

• Elförsörjning: Ökad takt på utbyggnad av både produktion och distribution. Minskad tid för tillståndsprocesser och bättre förutsägbarhet.

• Kompetensförsörjning: Bygga internationell attraktionskraft. Samarbeta kring initiativ som kan stötta utbildning och professionen kring batteriväderkedjan. Bättre förutsättningar för att rekrytera internationell expertis och arbetskraftinvandring.

• Råvaruförsörjning: Brytning av mineraler (gruvor) och cirkulär återvinning av material (kemiindustri).