Brasilien och Argentina gör upp en plan för gemensam valuta

200 brasilianska Real i form av äkta sedel (framsidan). Foto: Wikipedia Common, Kredit: Central Bank of Brazil - Brasiliens centralbank

President Lula de Silva, som har återvänt till presidentskapet i Brasilien, förväntas meddela starten av planeringen av valutaprojektet inom de närmaste dagarna. FOTO: O GLOBO

En valutaunion skulle kunna minska Sydamerikas största ekonomiers beroende av dollarn, rapporterar Financial Times.

Underlättar handeln

Enligt FT kommer planerna tillkännages under Brasiliens president Luiz Inácio Lula de Silvas resa till Argentina.

Syftet med den övernationella valutan skulle vara att underlätta handeln mellan länder, öka den ekonomiska integrationen och minska beroendet av den amerikanska dollarn. Det totala värdet av ländernas inbördes handel var 2021 cirka 24 miljarder dollar.

Skulle täcka hela Sydamerika

Det är inte första gången som dessa länder funderade på införandet av en överstatlig monetär enhet. 2019 presenterade Brasiliens dåvarande president, Jair Bolsonaro, idén om en valutaunion som skulle täcka hela Sydamerika. Vid den tiden gick idén inte vidare till konkreta förberedelser.

Det gör att sannolikheten för att projektet fortskrider är större, då båda länderna leds av vänsterregeringar. Argentinas president Alberto Fernández får dock kämpa för sin position i höstens val, där hans chanser att lyckas just nu ser små ut.

Tecken på politisk framtidstro

Argentina, fotbollsgigant, är dock en dvärg i ekonomisk styrning: hundra procent inflation, valutaflykt och ständiga tvister

Fernández popularitet har ätits bort av den nedåtgående spiralen av den argentinska ekonomin och en årlig inflation på upp till 90 procent. Landets kroniska ekonomiska problem är också det största hotet mot förverkligandet av valutaprojektet, eftersom Brasilien och Argentina för närvarande är långt ifrån det optimala valutaområdet.

Att lägga en gemensam valuta på bordet visar ändå politisk framtidstro och integration av ekonomierna i Brasilien och Argentina.

Källa: Financial Times