Fjorton nya stora köpcentra öppnar i Spanien 2023

La Finca Grand Cafe är en av de nya galleriorna som kommer att öppna nära Madrid. Komplexet kommer också att inrymma medicinska skönhetscenter, frisörer, wellness-spa, florister, stormarknader, optiker och nöjesställen inom en areal på över 12 000 kvadratmeter. Bild: La Finca Grand Cafe

Totalt 14 nya köpcentra kommer att öppnas över hela Spanien i år, men några öppnas efter stora renoveringar.

Det nya shoppingkomplexet Imagina förväntas öppna sina dörrar under fjärde kvartalet 2023 i Getafe, med en yta på 12 000 kvadratmeter. Det kommer att ha två stora internationella stormarknadskedjor samt snabbmatsbutiker Popeyes Louisiana Kitchen och Burger King. 11 km från centrala Madrid, det ligger nära det nya bostadsområdet Los Molinos.

Här kommer de mest spektakulära:

La Finca Grand Cafe, Pozuelo de Alarcón

Bara 30 minuter med bil från Madrid, kommer detta gastronomiska centrum att öppna under våren och kommer att innehålla 14 olika innovativa restauranger.

Oalmacenter, León

Olmacenter i León kommer att täcka över 18 000 kvadratmeter och kommer att fokusera på fritids- och sportunderhållning. Det kommer också att finnas stormarknader, underhållning för barn, restauranger, presentbutiker och möbelaffärer.

Jaén Plaza, Jaén

Centret öppnar i mars 2023 och kommer att täcka 42 000 kvadratmeter och kommer att innehålla butiker som Primark, Mercadona, Yelmo biografer, Zara, Stradivarius, Massimo Dutti, Bershka och Oysho.

Way Cáceres, Cáceres

Gallerian ligger i bostadsområdet Maltravieso och kommer att täcka 3 000 kvadratmeter yta och kommer att öppna i november. Det har tagit sju år för detta projekt att realiseras och har kostat cirka 35 miljoner euro. Bland andra butiker har det bekräftats att det kommer att innehålla en enorm atrium.

Parque Comercial Estepona, Estepona

Detta nya köpcentrum nära Málaga, som är planerat att öppna i slutet av 2023, har kostat cirka 15 miljoner euro och omfattar cirka 6 000 kvadratmeter. Det kommer att skapa mer än 100 jobb och presentera anläggningar som Sprinter, KFC, Primaprix och FlipaJump, bland andra.

Solia Live Centre, Madrid

Öppnandet av detta kommersiella centrum i Madrid av Mackintosh Mall var planerat till 2020, men än så länge är det fortfarande inte klart. Det är tänkt att det ska öppna i år istället. Centret kommer att ha 90 000 kvadratmeter uthyrningsbar yta med plats för fritid och restauranger inne. En av dess hyresgäster blir underhållningsföretaget Live Nation, som nu får ett stabilt huvudkontor i Madrid.

Breogán Park, A Coruña

Galiciens nya kommersiella centrum kommer att ligga i A Coruña och kommer att ersätta det gamla Centro Comercial Dolce Vita. Dess huvudsakliga inslag kommer att vara en Yelmo Cinema, som kommer att uppta 3 000 kvadratmeter på första våningen och kommer att ha en amfiteatersyle design, samt fällbara säten med USB-laddningspunkter, gott om utrymme mellan sätena och massor av erbjudanden om mat och dryck. Det är tänkt att öppna i slutet av 2023 eller början av 2024.

Way Ourense, San Cibrao das Viñas

Invigningen av detta komplex kommer att ske någon gång under första kvartalet 2023. Way Ourense har kostat 25 miljoner euro att bygga och kommer att generera 250 direkta och 96 indirekta jobb. Den omfattar 18 000 kvadratmeter och kommer att innehålla butiker som Gadis, Joma och Jysk, Burger King och bensinstationskedjan Zero Gas.

Nexum Retail Park, Fuenlabrada

Beläget strax utanför Madrid kommer den nya Nexum Retail Park att öppna under våren. Det kommer att omfatta 26 000 kvadratmeter butiker, 1 500 kvadratmeter kontor och 17 000 kvadratmeter studentbostäder.

Leroy Merlin Phygital & Co, San Cristóbal de la Laguna

Denna kommersiella park byggs av Leroy Merlín i San Cristobal de la Laguna på Teneriffa. Den kommer att ha en yta på 23 000 kvadratmeter och är planerad att öppna dörrarna 2023, men det exakta datumet är ännu inte mycket känt.

Parque Comercial Atalaya de Olaz, Pamplona

Köpcentret Atalaya de Olaz ska stå klart i slutet av 2023 och kommer att ligga i utkanten av Pamplona. Det kommer att innehålla 17 olika butiker inklusive stormarknader, basarer, fritids-, sport- och djuraffärer och andra.

Parque Comercial San Fernando, San Fernando

Över 25 miljoner euro har investerats i detta projekt som lovar att skapa 400 nya jobb. Det ägs av det holländska företaget Ten Brinke och Mercadona är en av de kedjor som är intresserade av att hyra en plats där.

Parque Comercial Trocadero, Puerto Real

Trocadero, som ägs av Batex & Duplex, kommer att bli den första handelsparken i stadskärnan i Puerto Real nära Cádiz. När den är färdig kommer den att innehålla Carrefour plus internationella snabbmatsställen. Tomten har en yta på 46 500 kvadratmeter, men den inledande fasen kommer att täcka cirka 10 000 kvadratmeter av den.

Källa: The Local