Stena Recycling investerar kvarts miljard i batteriåtervinning

Ill: Stena Recycling

Stena Recycling satsar stort på att bli en ledande aktör inom återvinning av fordonsbatterier i Europa. Initialt investeras en kvarts miljard kronor i en ny anläggning i Sverige där 95 procent av ett batteri ska kunna återvinnas. Samtidigt investeras 100 miljoner kronor i batteriuppsamlingscentraler i Europa. Det framgår av ett pressmeddelande.

Stena Recycling vill bli en ledande aktör inom batteriåtervinning i Europa och satsar därför 250 miljoner på en ny anläggning i Sverige som ska kunna återvinna 10 000 ton fordonsbatterier om året.

Bakgrunden till satsningen är att EU-kommissionen lämnat förslag på en ny batteriförordning som bland annat ställer krav på att batteritillverkarna ska använda återvunnet material i tillverkningen av batterier redan 2030 och att återvinningsföretag ska uppfylla både generella återvinningsnivåer för hela batteriet samt specifika återvinningsgrader för viktiga metaller såsom litium, kobolt, koppar och nickel.

– Den föreslagna EU-förordningen, i kombination med den ökande elektrifieringen av fordon och andra produkter, innebär att trycket kommer vara enormt stort på att hitta lösningar för att återvinna batterier. Stena Recycling kommer därmed få en nyckelroll i fordonsindustrins elektrifieringsprocess. Marknaden för batteriåtervinning är på stark frammarsch och uppskattas vara värd globalt 260 miljarder kronor inom 10 år, säger Marcus Martinsson som är produktchef för batterier på Stena Recycling Group.

Den nya anläggningen, som förläggs till Halmstad, kommer att ha kapacitet att återvinna 10 000 ton batterimaterial per år.