Snabbväxande Nortical vill skapa en cirkulär värdekedja för batterier

Norticals tre grundare Kristoffer Syversen, Axel Kullander och Pavel Calderon. Foto: Nortical

Det Göteborgsbaserade teknikbolaget Nortical har utvecklat en molnbaserad tjänst för analys, optimering och återanvändning av batterier. Nortical är verksamma i en expansiv framtidsbransch och bolagets tre grundare ser stora möjligheter att öka livslängden och därigenom få ut mer av varje batteri.

AV ANNIKA WIHLBORG

De flesta batterier slängs i dagsläget med 80 procent av kapaciteten kvar, vilket rimmar illa med den gröna omställning som för närvarande pågår i världen. Mängder av de batterier som används i olika produkter slängs, förstörs eller hamnar på deponier. Samtidigt är batterier miljöfarliga att tillverka, vilket gör det angeläget att få ut mesta möjliga energi från varje enskilt batteri. Ytterligare en trend är att kraven på att företag tillvaratar och nyttjar hela kapaciteten i de batterier de använder ökar stadigt. Denna utveckling är utgångspunkten för Nortical, som grundades 2019 och som har utvecklat en mjukvara som ska öka livslängden på batterier och även skapa en andrahandsmarknad.

Vi vill göra det möjligt att använda batterier på ett bättre, mer hållbart sätt, både vad gäller prestandan i batterierna och när det gäller återvinning och återbruk av batterierna, säger Norticals teknikchef Kristoffer Syversen, som grundade bolaget för fyra år sedan tillsammans med Axel Kullander och Pavel Calderon.

Digital insikts- och rekommendationsmotor

Han ser en möjlighet att använda batterier som inte längre fungerar i fordon inom andra områden, till exempel för energilagring inom kraftindustrin, innan batterierna slutligen skickas till återvinning. Grundidén är att batterier som betraktas som uttjänta i en bransch kan tillföra värde i en annan.

–Vi bygger en digital plattform, en insikts- och rekommendationsmotor som samlar in och analyserar data från batterier. Det ger i sin tur företag informationsunderlag som hjälper dem att optimera sitt batteriägande genom att förlänga livslängden och minimera miljöpåverkan. Med vår plattform kan vi ge våra kunder en insikt i statusen på deras batterier och en bedömning av vad de eventuellt kan vara värda på en andrahandsmarknad, säger Kristoffer Syversen.

Nortical består i dagsläget av fjorton medarbetare med erfarenhet av alltifrån mjukvaruutveckling till batterianalys på doktorsnivå. Bolaget har hittills genomfört två finansieringsrundor och ytterligare en finansieringsrunda är på gång i höst.

Samarbete med Voi, Scania och Volvo

–Vi har även inlett samarbete med bland annat Voi, Scania och Volvo, vilket har gett oss en rejäl skjuts framåt. Bolaget är i dagsläget lönsamt men ambitionen med höstens finansieringsrunda är att ytterligare öka lönsamheten genom att vidareutveckla affärsmodellen och skala upp verksamheten. De kunder som visat intresse för att köpa begagnade batterier kommer huvudsakligen från energisektorn, säger Kristoffer Syversen.

Hans mål är att Nortical ska positionera sig som en tredjepartsaktör som gör det möjligt för företag att få tillgång till extern batterikompetens. Bolaget vill också vara en möjliggörare för att fler batterier återanvänds på ett hållbart sätt.

Med Norticals molnbaserade tjänst går det att kontrollera batteriets tillstånd och därmed förstå hur batteriet presterar och mår för att få ut mesta möjliga effekt. Bolaget fokuserar på uppkopplade produkter där batteriet är en nyckelkomponent, till exempel fordon och energilagringssystem. Norticals digitala lösning samlar löpande in data från batterierna, analyserar denna och informerar om batteriets status, vilket gör det möjligt att exempelvis förutse hur batteriet kommer att prestera om en månad eller hur många gånger det kan laddas.

–Många företag har ambitionen att göra batterihantering till en del av sin kärnverksamhet men det är ofta relativt komplext att få till den data, den kompetens och de verktyg som krävs för att få till det. I det läget väljer många i stället att ta hjälp av en extern part, säger Kristoffer Syversen.

bild