Tesla presenterar sin ”humanoida” robot Optimus

Bild: Youtube@Tesla

På Tesla AI Day-eventet, som nyligen gick av stapeln, lät Tesla täckelset falla av sin senaste skapelse, en humanoid robot på två ben, döpt till Optimus. Här var det inte en människa utklädd som ändrade scenen utan för första gången, utan en tvåbent robot med synliga kablar och chips, som långsamt förflyttade sig framåt och hälsade publiken välkommen.

Roboten är avsedd att användas för massproduktion av bilar.

Roboten är utrustad med samma typ av sensorer som de som finns ombord på fordon och det är samma processer används för att samla in data och träna AI-modellerna.

Målet är att roboten ska kunna identifiera sig autonomt i sin omgivning och navigera på egen hand, något som Tesla-ägaren Elon Musk särskilt tryckt på.

En budgetvariant har också tagit fram. Den är mindre avancerad och kan inte gå. Enligt Elon Musk är den varianten utformad för att produceras med mycket hög volym och till låg kostnad, uppskattningsvis under 20 000 dollar per enhet. Målet är att producera miljontals sådana robotar som per enhet ska vara billigare än en bil.

Tesla är inte den enda biltillverkaren som visat stort intresse för robotik. Hyundai har nyligen förvärvat Boston Dynamics, ett robotföretag som ligger långt framme i sin forskning på robotar, och Ford samarbetar med Agility Robotics, som också utvecklar en tvåbensrobot.