Endast ett enda större finländskt företag är kvar i Ryssland

Varuhuskedjan Stockmann i St. Petersburg. Foto: Yell/ Stockmann, Kredit: Dima Moy

Många företag har fortfarande svårt att lämna Ryssland. Andra har lämnat Ryssland i tysthet utan att informera om det. Endast ett finländskt företag fortsätter sin verksamhet i Ryssland som tidigare.

Redan då Ryssland inledde sitt storskaliga anfallskrig i Ukraina stod det klart att det skulle bli svårt för företag att dra sig ur landet.

Gäller att lösgöra sig

Nu har Yle Uutiset gjort en utredning av hur läget är för tillfället. I den framgår hur bra 88 finländska bolag har klarat av att lösgöra sig från Ryssland.

Den utredningen visar att endast ett finskt bolag fortsätter sin verksamhet i Ryssland i samma utsträckning som tidigare.

Bostadsbolaget Sato hyr ut drygt 500 lägenheter i S:t Petersburg, och har inte heller fattat något beslut om att dra ner på sin verksamhet. Sato har ändå inte investerat i nya lägenheter i Ryssland sedan 2013.

Bostadsbolaget Sato utreder hela tiden hur bolaget skulle kunna lösgöra sig från Ryssland, men det ryska regelverket och restriktionerna mot Ryssland begränsar möjligheterna att sälja bolagets lägenheter. Det har också varit svårt att hitta köpare. Därför stannar Sato i Ryssland även om bolaget själv konstaterat att verksamheten påverkar bolagets rykte negativt.

Stockmann syns stort i gatubilden i Ryssland trots att moderbolaget Stockmann i Finland inte på flera år haft egen verksamhet i landet.

Kan skada anseendet

Det är möjligt i och med att Stockmann har ett licensavtal med det ryska bolaget Reviva som får använda Stockmanns varumärke i Ryssland fram till slutet av 2028.

Till Yle säger Stockmanns direktör för juridiska ärenden Jukka Naulapää att Stockmann som ett västerländskt bolag brukar respektera uppgjorda avtal. Avtalet gäller så länge Reviva inte bryter mot dess villkor.

Som Stockmann ser det är avtalet bolagets enda sätt att övervaka hur varumärket används i Ryssland.

Detta trots att Stockmanns synlighet i Ryssland kan skada varuhusets rykte i Finland.

Det finns en del internationella bolag som planerar att fortsätta sin verksamhet i Ryssland i mindre skala än tidigare.

Källa: Svenska Yle