Putins hot skrämmer marknaden

Grigory Sysoev Sputnik/AP/TT: Rysslands president Vladimir Putin.

Insatserna är mycket högre nu. Riskerna stiger, inte minst vad gäller hotet om att använda kärnvapen, säger Per Hammarlund.

Marknadsräntor sjönk och dollarn steg tillsammans med guldpriset – ett resultat av att investerare söker sig till säkra tillgångar – i samband med den ryske presidentens tal.

Det var en tydlig förstärkning av dollarn när han pratade. Amerikanska räntor gick ned lite också, ett tydligt tecken på att folk köper mer amerikanska statsobligationer, säger Per Hammarlund.

Det är förhållandevis små rörelser, men ändå en tydlig reaktion på ränte- och valutamarknaden, tillägger han.

För kronan är utvecklingen dyster. En dollar kostar omedelbart efter talet 10:97 kronor, den svagaste kronkursen på minst 50 år.

Svenska marknadsräntor hänger samtidigt med USA-räntorna nedåt. Räntan på en tioårig svensk statsobligation backar 6 punkter till 1,95 procent.

"En väldigt skarp uppgång"

Guldpriset rör sig samtidigt tydligt uppåt.

Det är en väldigt skarp uppgång just när han pratar, även om den är ganska liten – en halv procent. Det är en plötslig uppgång, vilket är ett tecken på att marknaden verkligen reagerar på talet.

Priset på råolja steg också tydligt efter att inför talet ha pendlat upp och ned. En annan reaktion syntes på priset på vete, som rusade uppåt i den största prisökningen sedan i mars.

Kontrakten för framtida veteleveranser på terminsmarknaden i Chicago lyfte med 1,6 procent till 9:08 dollar per skäppa (cirka 27,2 kilo).

I talet tar Per Hammarlund bland annat fasta på att Vladimir Putin rättfärdigar annekteringen av hela Donbass, vilket antyder att han anser att även de områden i Donbass som i dag kontrolleras av ukrainska styrkor ska betraktas som ryskt territorium.

Rysk industri till förfogande

Till detta ska läggas det implicita hotet om att det kan bli aktuellt att använda kärnvapen om Ryssland hotas, enligt Hammarlund.

I sitt tal sade Putin bland annat:

Ryssland kommer att använda alla medel som står till förfogande för att bekämpa hot mot sin territoriella integritet – detta är ingen bluff.

Putin förklarade samtidigt att den ryska industrin nu ska stå till krigsmaktens förfogande om det behövs, bland annat genom att ställa om produktion till vapen eller material som behövs i kriget.

Hammarlund beskriver det som att hela den ryska ekonomin nu ska ställas om för att vara redo att ge stöd till krigföringen.