ZF har skaffat sig expertis genom att förvärva 6 procent av StradVision

Samarbetet är tänkt att styra ZF:s globala ekosystem för automatiserad körning på nivå 3 och nivå 4. Nivå 3 är begränsad självkörning där fordonet helt kan ta över körningen utan att föraren behöver följa vägen. Bild: StradVisions/ ZF

Tyska ZF vill ligga i framkant när det kommer till framtidens autonoma, eller självkörande, fordon. Därför har bolaget köpt en aktiepost på 6 procent i det sydkoreanska mjukvaruföretaget StradVision.

För att kunna använda autonoma fordon, inklusive bussar, i den allmänna trafikbilden är det avgörande att fordonen upptäcker och identifierar andra trafikanter, vägmarkeringar och trafikskyltar även i krävande väderförhållanden och i svagt ljus.

Autonoma fordon

Därför har ZF skaffat sig expertis genom att förvärva 6 procent av StradVision, ett företag som utvecklar artificiell intelligens baserad på processteknik för autonoma fordon och ADAS-system (ADAS = Advanced driver Assistance systems), eller avancerade förarassistanssystem på norska.

– Samarbetet med StradVision utökar avsevärt vår uppfattning om autonom körning och sensorfunktioner, säger Marc Bolitho, utvecklingschef på ZF:s Electronics och ADAS-divisionen. Tillsammans med våra sensorer, mellanvaruplattform och högpresterande datorlösningar kan StradVisions mjukvaruexpertis utgöra en nyckelkomponent i vårt arbete med autonoma skyttlar, kommersiella fordon och lätta fordon som kan optimeras för centraliserade elektriska arkitekturer.

StradVision-mjukvaran måste göra det möjligt för fordon att upptäcka och identifiera föremål exakt, såsom andra fordon, körfält, fotgängare, djur, fritt utrymme i trafiken, trafikskyltar och ljus, även under svåra väderförhållanden eller dålig belysning.

Helt självkörande fordon

Samarbetet är tänkt att styra ZF:s globala ekosystem för automatiserad körning på nivå 3 och nivå 4. Nivå 3 är begränsad självkörning där fordonet helt kan ta över körningen utan att föraren behöver följa vägen.

När omständigheterna förändras kommer fordonet i god tid att ge föraren tid att ta över körningen. På nivå 4 är fordonet helt självkörande och kommer att kunna fatta alla beslut utan förarens hjälp. Förutsättningen är dock vägar anpassade för denna typ av självkörning. (Högsta nivå, nivå 5, är full autonomi på alla typer av vägar som är öppna för normal trafik.)

Källor: StradVisions/ ZF