Ericsson, Qualcomm och Thales i samarbete om 5G i rymden

Ill: Thales

Ericsson, Thales och Qualcomm Technologies planerar att ta 5G till rymden via ett nät av satelliter som kretsar runt jorden. Det framgår av ett pressmeddelande.

Samarbetet startar tack vare godkännandet för satellitbaserade, icke-markbundna 5G-nätverk (5G NTN) från 3GPP organ för global telekommunikationsstandardisering.

Icke-markbundna 5G-nätverk kan hjälpa till att uppnå fullständig global 5G-täckning – även i områden som för närvarande inte täcks av markbundna nätverk.

Första steget i samarbetet blir att testa och validera 5G NTN för att dra nytta av erfarenheterna från satellit- och IKT-ekosystemet.

”Resultatet kan i praktiken innebära att en framtida 5G-smarttelefon kan använda 5G-anslutning var som helst på jorden och ge fullständig global täckning för bredbandsdatatjänster, inklusive platser som normalt endast täcks av äldre satellittelefonsystem med begränsade dataanslutningsmöjligheter”, skriver Thales i pressmeddelandet.

Fördelarna med 5G-anslutning via satelliter med låg jordomloppsbana (LEO) innebär täckning i extrema geografier eller avlägsna områden över hav, oceaner och andra platser där markbunden täckning saknas.

Erik Ekudden, Senior Vice President och Chief Technology Officer, Ericsson, kommenterar: "Detta test- och valideringssamarbete mellan Ericsson, Thales och Qualcomm Technologies kommer att bli en viktig milstolpe i kommunikationens historia eftersom det slutliga resultatet kan innebära att oavsett var du är på jorden - mitt i ett hav eller den mest avlägsna skogen - avancerad, säker och kostnadseffektiv anslutning kommer att vara tillgänglig genom samverkande 5G-satelliter och markbundna anslutningar."