Riktlinjer för återuppbyggnaden av Ukraina med "Marshall-hjälp" diskuteras i Schweiz

Reultatet av en brand orsakad av missilangrepp under den ryska invasionen av Ukraina. Förstörd lagerbyggnad på Novomoskovska-gatan i Odessa. Foto: Wikipedia Common Licence. Kredit: Oblast Odesa.

Enligt Ukrainas premiärminister behöver landet ett stimulanspaket på 750 miljarder dollar för att överleva förstörelsen som den ryska attacken orsakat.

- Zelensky: "Den demokratiska världens gemensamma uppgift"

Riktlinjer för återuppbyggnaden av Ukraina och dess finansiering kommer att utarbetas vid ett tvådagarsmöte i Lugano, Schweiz, som startade nyligen. Detta trots att kriget fortsätter och att uppskattningar av behovet av stöd endast är preliminära.

Ukrainas premiärminister Denys Shmyhal sade nyligen att landet behöver ett stimulanspaket på 750 miljarder dollar, eller cirka 717 miljarder euro. Enligt honom har bara infrastrukturen lidit skador på hundra miljarder dollar.

Premiärministern insisterade också på att de medel som beslagtagits från Ryssland måste användas för återuppbyggnaden av Ukraina.

EU bildar arbetsgrupp

Tidningen The Guardian jämför det planerade hjälppaketet (man byter till en annan tjänst) med Marshallhjälpen, med vilken USA stöttade återuppbyggnaden av Europa efter andra världskriget. Västerländska ledare har också sagt att Ukraina behöver en "Marshallplan".

Enligt kommissionens ordförande Ursula von der Leyen kommer EU att inrätta en arbetsgrupp för att samordna återuppbyggnaden. Gruppen kartlägger investeringsbehov och samordnar arbete och resurser.

Utöver stater kommer arbetsgruppen att omfatta internationella organisationer och institutioner, den privata sektorn och även det civila samhället.

– Rysslands mål är att förstöra Ukraina militärt, politiskt och ekonomiskt. Vi kan och kommer inte låta det hända, sa von der Leyen i Lugano.

 Gigantiskt uppdrag

Ukrainas president Volodymyr Zelensky har tidigare varnat för att kontraktet kommer att bli "riktigt gigantiskt".

– Återuppbyggnad är en gemensam uppgift för hela den demokratiska världen, sa Zelensky, som deltog i mötet på distans.

Preliminärt förslag

Ukraina har utarbetat en omfattande plan för återuppbyggnad och Schweiz ska skapa ett preliminärt förslag på hur planen ska gå vidare. Förutom statligt ledarskap deltar representanter för internationella organisationer och den privata sektorn i mötet.

Läs också: Återuppbyggnaden av Ukraina kan kosta hundratals miljarder euro – prislappen för finska skattebetalare är ännu inte känd

Länge var över 100 000 byggnader drabbade

Kyiv School of Economics har också uppskattat att bara byggnaderna och infrastrukturen hittills har lidit mer än hundra miljarder dollar i skador, rapporterar The Guardian.

Mer än 250 företag har förstörts, skadats eller tagits över, mer än 650 vårdenheter och nästan 1 200 utbildningsinrättningar. Uppskattningsvis 120 000 hem har förstörts.

Enorma skador

Den slutliga omfattningen av återuppbyggnaden beror både på krigets utgång och längd, och på om det värst drabbade östra Ukraina förblir under rysk kontroll.

Skadorna för den ukrainska ekonomin uppskattas till 600 miljarder dollar.

Enligt det amerikanska mediebolaget Bloomberg innehåller Ukrainas återuppbyggnadsplan på hundratals miljarder investeringar i infrastruktur och säkerhet samt investeringar i klimatlösningar och diversifiering av energiproduktionen.

Enligt Reuters presenterar Europeiska investeringsbanken samma typ av återvinningsfond (man byter till en annan tjänst) för att stödja återuppbyggnaden av Ukraina, som användes för att stödja överlevnaden av coronapandemin.

Med hjälp av fonden skulle finansiering av små och medelstora företag garanteras. Startkapitalet på 20 miljarder skulle samlas in från EU:s budget och donationer från medlemsländerna. Utöver direktstöd skulle det vara lån och garantier. Investeringarna skulle kunna nå 100 miljarder euro.

EU:s och Ukrainas gemensamma Gateway Trust Fund skulle till exempel hjälpa till att bygga broar och vattensystem, särskilt i städer vars befolkning har ökat på grund av intern förflyttning.

Samtidigt kräver EU reformer av samhällets strukturer och arbete för att minska korruptionen från Ukraina som vill bli medlem.