Pilotstrejken skjuts upp – igen

Chris Anderson/TT: Förhandlingsledaren Marianne Hernæs möter media om SAS-förhandlingarna utanför Näringslivets hus i Stockholm.
Chris Anderson/TT: Upp till 30|000 passagerare hade kunnat påverkas dagligen om strejken brutit ut.

Vi behöver sova, ingen har oss har sovit på jättelänge, säger SAS förhandlingschef Marianne Hernæs.

Förhandlingarna har pågått i månader. Vid 01-tiden i natt förlängdes tidsfristen en tredje gång, till klockan 11 på lördagsförmiddagen. Efter att ha förhandlat hela natten är de fortfarande inte klara och nu skjuts det alltså upp igen. Enligt förhandlingschefen går dock förhandlingarna framåt.

Vi beklagar den här situationen som vi är i men vi försöker faktiskt allt vi kan, säger Marianne Hernæs.

Varken pilotfacken, SAS eller medlarna går in på hur nära varandra parterna är eller i vilka delar de är överens. De är dock alla överens om att de behöver sova.

Vi möts igen i morgon. Nu ska jag hem och sova, jag har inte sovit på många timmar, säger Keld Bækkelund Hansen, ledare för fackförbundet Dansk Metal.

Pilotfacken riktar hård kritik

Under fredagen satte man från norskt håll hård press på SAS när det norska pilotfacket hotade med att driva företaget i konkurs.

Om företaget inte klarar att förhålla sig till den skandinaviska modellen så anser vi att det är en aktör som inte har rätt att överleva, sade Roger Klokset, ledare för fackföreningen Norske SAS-flygeres forening (NSF) till norska VG.

Även det svenska pilotfacket riktade hård kritik mot SAS förhandlingsposition på fredagen.

"En arbetsgivare som försöker att organisera sig bort från arbetsgivaransvar och ingångna avtal genom att starta brevlådeföretag har ingenting på svensk arbetsmarknad att göra och saknar existensberättigande", säger Martin Lindgren, ordförande för SAS-sektionen på Svensk pilotförening, i en skriftlig kommentar till TT.