Historiskt EU ja till Ukraina och Moldavien

Ukrainas president Zelenskyj kopplades digitalt till EU-toppmötet direkt efter tillkännagivandet för att tacka. Det gjorde han också via Twitter. Foto: FLICKR..Creative Commons License.

Ukraina och Moldavien får sin status som kandidatländer för EU-medlemskap. "Unikt och historiskt", sade Ukrainas president Volodymyr Zelensky.

Besluten fattades på nyligen, efter att de 27 EU-ländernas stats- och regeringschefer suttit på sitt toppmöte i Bryssel i drygt fyra timmar

– Vi har beslutat att ge kandidatstatus till Ukraina och Moldavien. Det här är ett riktigt starkt budskap: om enighet och beslutsamhet, säger rådsordförande Charles Michel vid en snabb presskonferens.

Även Georgien gratuleras - även om det än så länge "bara" handlar om att erkänna landets "europeiska perspektiv" och lova att ge kandidatstatus när vissa villkor är uppfyllda.

– Alla tre länderna är en del av vår europeiska familj. Vi har aldrig tvivlat på det och dagens historiska beslut av våra ledare bekräftar det, säger kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Zelenskyj tackade

- Det är en unik och historisk möjlighet i relationerna mellan Ukraina och EU. Tack till Charles Michel, Ursula von der Leyen och EU:s ledare för deras stöd. Ukrainas framtid är inom EU", skrev Zelenskyj.

- Historisk dag för Moldavien! Vi är tacksamma och fast beslutna att fortsätta på reformens väg", skriver Maia Sandu från Moldavien.

Från Estland, ett av de länder som en gång ingick i det forna Sovjetunionen tillsammans med Ukraina, Moldavien och Georgien, kommer en särskild uppmuntran.

– Vi har själva varit i den här processen. Det är därför vi vet att det finns ett möjlighetsfönster när man har folkets politiska vilja med sig, där alla håller hand, bokstavligen, och säger att vi måste få bukt med korruptionen och genomföra alla dessa hårda reformer, säger statsminister Kaja Kallas. till nyhetsbyrån TT under ett toppmöte.

Missnöje på Balkan

Bosnien och Hercegovina är ett av de sex länder på västra Balkan som EU:s ledare träffades vid ett särskilt möte på torsdagen för att diskutera läget i utvidgningsprocessen.
Här finns ett jäsande missnöje över att processen tar tid. Inte minst är irritationen stor i Albanien och norra Makedonien.

Länderna har väntat i flera år på att inleda formella medlemskapsförhandlingar med EU, men har fastnat i opposition från Bulgarien, som tackar nej på grund av en infekterad strid med norra Makedonien om språk och historia.