Panama Citys pappersbruk stängde permanent och lämnade 450 personer utan jobb

Foto: Flickr..kredit: Andy Tucker, Panama City,

Panama Citys pappersbruk nordvästra Florida stängde sina dörrar permanent efter att ha tjänat Bay County sedan början av 1900-talet.

Enligt WestRock-releasen producerade bruket wellpappråvara, främst tungt kraftpapper och fluffmassa, med en sammanlagd årlig kapacitet på 645 000 ton. Utvalda sorter av wellpappråvara som tillverkades vid Panama Citys pappersbruk kommer att fabriceras vid andra WestRock-anläggningar.

Omplaceringshjälp

- Ett beslut att stänga en anläggning och påverka livet för våra anställda var aldrig lätt att fatta", säger David B. Sewell, vd på WestRock, i ett pressmeddelande.

- När vi implementerar våra planer på att stänga Panama City-bruket, gjorde vi det med stor uppskattning för de många bidragen från teamet där. Vi är fast beslutna att hjälpa vårt Panama City-team med att hitta anställning på andra WestRock-platser genom att ge omplaceringshjälp, sade Sewell, om betonade att ”det finns många fria arbetsplatser.”

Bay Countys arbetslöshet låg vid 13 procent 2020. Nu ligger siffran på 2,9 procent.

Avgångsvederlag

Nordvästra Floridas arbetsgivare står fortfarande inför anställningsutmaningar, trots att det finns en växande antal arbetssökande.

Anställda vid Panama Citys pappersbruk kommer att få avgångsvederlag och omplaceringshjälp i enlighet med företagets policy och fackliga avtal.

WestRock sa att de är engagerade i att förbättra sin avkastning på investerat kapital samt att maximera prestandan för sina tillgångar.

- Panama City-bruket skulle ha behövt "betydande kapitalinvesteringar för att kunna fortsätta och förbättra driften framöver, konstaterade Sewell.

Tillverkning av så kallad fluffmassa är inte en prioritet i företagets strategi när det gäller att fokusera på mer värdefulla marknader.