Flygande bil visas upp på eCar Expo i Stockholm

Foto: XPENG

Elbilstillverkaren XPENG närvarar på eCar Expo i Friends Arena den 29 april-1 maj 2022. Under dagarna kommer världens första kommersiella flygande bil, XPENG X2, visas upp för den svenska allmänheten. Det är första gången som XPENG X2 visas upp i Sverige och på en utställning i Europa.

XPENG AEROHT är det största flygbilsföretaget i Asien. Det är inriktat på att producera den säkraste, intelligenta flygande bilen för privat bruk.

– Innovation och utveckling inom mobilitet går snabbt framåt. För 10 år sedan var det nästan otänkbart att köra elbil. Idag kan det tyckas omöjligt att flyga med sin bil. Om ingen bygger framtiden är det fortfarande svårt att föreställa sig. På XPENG har vi länge arbetat med en intelligent, elektrisk flygande bil - och vi är väldigt glada över att äntligen kunna visa upp X2:an i Sverige och Europa, säger Elvis Cheng, Managing Director of Nordic Region, XPENG, i ett pressmeddelande.

– X2 är en tvåsitsig eVTOL (elektrisk vertikal start och landning) flygande bil. Den är utrustad med ett intelligent flygkontrollsystem och autonom flygförmåga. X2, som den femte generationens flygande bil i företaget, är den senaste generationen av flygande bilar som utvecklats oberoende, av XPENG AEROHT. Men en än mer spännande produkt är den sjätte generationens flygande bil, som både kan köra på vägar och flyga. Den kan enkelt växla mellan kör- och flygläge. Det kommer att gå i massproduktion och levereras till kunder 2024, säger He Xiaopeng, styrelseordförande för XPENG.

– Eftersom Europa är en av våra viktiga marknader överväger vi att lansera vår senaste produktinformation i Europa först. Och vi ser fram emot att ha vår första testflygning i Europa inom en snar framtid, säger Zhao Deli, grundare och vd för XPENG AEROHT.