Danskt industriföretag återupptar produktionen i Ukraina

VD, Anders Kold, Mekoprint, tillsammans med sin far, Esben Kold, som är chef för Mekoprint Mechanics division. Foto / Mekoprint, kredit: Dan S. Frandsen

Situationen i västra Ukraina gör att Mekoprint känner sig säker på att återuppta produktionen av specialdesignade kablar i staden Chernyakhiv 15 mil väster om Kiev.

Många ukrainare är internflyktingar, och i västra Ukraina försöker många återuppta ett normalt arbetsliv.

Kort efter att ryska styrkor invaderade Ukraina den 24 februari valde det danska företaget Mekoprint att skicka hem sina anställda i sin ukrainska fabrik.

Nu - mer än sex veckor senare - har anställda kommit tillbaka och produktionen har återupptagits. Det säger Anders Kold, direktör och ägare till Mekoprint.

Skräddarsydda lösningar

Mekoprint har ingen egen produktion utan är underleverantör till industri- och elektronikföretag. Det innebär att företaget utvecklar och producerar skräddarsydda lösningar för olika kunder.

På fabriken i den ukrainska staden Chernyakhiv, som ligger cirka 150 kilometer väster om Kiev, arbetar anställda med att tillverka specialdesignade kablar.

Det arbetet avbröts tillfälligt på grund av kriget, men har nu återupptagits, säger direktören.

- Vi startar upp produktionen igen eftersom vi anser att situationen i närområdet är säker och stabil igen under rådande omständigheter. Vi har möjlighet att få transporter in och ut ur Ukraina till Polen, och vi har en del kollegor som mycket gärna skulle vilja komma tillbaka och jobba igen, säger Anders Kold.

Återupptar arbetet

Alla 110 anställda vid den ukrainska fabriken har fått betalt sedan de skickades hem. Av de 110 anställda är 65 lokala medborgare.

Det är just lokalbefolkningen som först återupptar arbetet, medan övriga anställda återkommer under de närmaste veckorna.

Anders Kold säger att området kring fabriken inte har drabbats hårt av kriget. En lokal bränsledepå har dock blivit målet för ryska bomber.

En naturlig del

På frågan om det inte finns någon risk att behöva stänga fabriken igen på grund av kriget svarar direktören att det givetvis finns den risken.

- Men vi är övertygade om att Ukraina, inte minst de senaste månaderna, har funnits sin plats i Europa, men vår grundläggande övertygelse är att Ukraina kommer vara stabilt en dag och förhoppningsvis inom en mycket överskådlig framtid, säger han.

Källa: Mekoprint