Cyberattackerna mot dansk fjärrvärme har femdubblats sedan invasionen i Ukraina

Enligt International New York Times har Kaspersky "blivit en av Rysslands mest erkända högteknologiska exportprodukter, men dess marknadsandel i USA har hämmats av dess ursprung. VD Eugene Kaspersky har tidigare arbete för den ryska militären och hans utbildning vid en KGB-sponsrad teknisk högskola har lett till anklagelser om att ha varit anställd av Ryssland för att avslöja amerikanska cybervapen, även om han förnekar detta. Företaget har också förnekat att det har direkta förbindelser med eller har varit i kontakt med den ryska regeringen. Kaspersky Lab. Foto: Creative Commons Lic. Wikipedia, Kredit: Alexxsun

- Hackarna försöker nu stänga av energisystem och de samtliga undersökta attackerna har ett ryskt fingeravtryck, säger utvecklingschef på Dansk Fjernvarme.

- Det här är inte bara nätfiske-e-postmeddelanden, utan också attacker mot operativ teknik, säger Kim Behnke.

Sedan Ryssland invaderade Ukraina har Dansk Fjernvarme upplevt en markant ökning av antalet cyberattacker mot sektorn.

Mot operativ teknik

Antalet attacker har inte bara ökat med en "faktor fem", de riktar sig också alltmer mot den operativa tekniken som håller den danska värmeförsörjningen i gång.

– Den största ökningen är antalet attacker mot tekniska installationer, som de försöker stänga av och därmed skapa oro och panik här hos oss, när värmeförsörjningen plötsligt försvinner, säger utvecklingschef på Dansk Fjernvarme, Kim Behnke.

-Vi befinner oss i det som kallas asymmetrisk krigföring. Det finns inget krav på att få pengar. Någon försöker stänga av oss för att skada oss, eller ännu värre, om de kan bryta strömförsörjningen, tillägger Behnke.

Sedan kriget bröt ut i Ukraina har medlemmarna i den danska energisektorn haft veckovisa krismöten med den danska energimyndigheten och branschorganet för cybersäkerhet Energicert, där Kim Behnke deltar.

Går efter att skada system

Redan före Rysslands invasion av Ukraina kategoriserades hotet mot den danska energisektorn som "mycket högt" av Center for Cyber ​​​​Security, som är en del av försvarets underrättelsetjänst.

Hittills har dock de flesta attackerna mot den danska energisektorn drabbat mer eller mindre slumpmässiga företag med ekonomisk utpressning i åtanke. Detta var fallet för ransomware-attacken som drabbade Vestas i november förra året.

Källa: Dansk Fjärrvärme