Kriget tvingar danska företag att utveckla gröna planer

Bilka Viborg bytte i januari 2022 ut sin gaspanna mot en elvärmepump på taket. Nu följer 750 andra av Salling Groups butiker efter. Foto: Claus Frederiksen / Bilka Viborg.

Branschledande Salling Group och Danish Crown utarbetar gröna planer på grund av konsekvenserna av kriget i Ukraina.

Kriget i Ukraina har fått energipriserna att skjuta i höjden och samtidigt har det uppstått en önskan att bli oberoende av rysk energi.

Påskyndar grön omställning

Detta får nu även fler danska företag att påskynda den gröna omställningen. Det skriver Jyllands-Postens affärsmedia, Finans.

Ett av de företagen är Salling Group som ligger bakom butikerna Netto, Føtex och Bilka. Här har man tagit beslut om att investera 2,5 miljarder DKK i en energiomvandling av Sallings 1 700 butiker i Danmark, Tyskland och Polen.

Satsningen är en direkt förlängning av Sallings klimatstrategi. Enligt Per Bank, vd för Salling Group, har investeringen påskyndats som en direkt följd av efterdyningarna av kriget i Ukraina.

- Den nuvarande energisituationen sätter ytterligare press på omställningsbehovet. Därför har vi valt att accelerera investeringen, säger Per Bank till Finans.

Ersätts av värmepumpar

Konkret kommer Salling att byta ut kylmöbler i 775 butiker och installera solcellsanläggningar på taken på totalt 570 byggnader. Dessutom ska olje- och gaseldade värmekällor i 750 butiker ersättas med elektriska värmepumpar.

Den ryska invasionen av Ukraina och efterföljande sanktioner från väst har resulterat i avsevärt höjda energipriser.

Det har också förts en diskussion om hur europeiska företag kan bli oberoende av rysk gas. För närvarande är många företag mycket beroende av gas från detta krigförande land.

Det accelererade intresset för grön omställning är också något som märks i Danska Handelskammaren, som har flera tusen medlemmar över hela näringslivet.

Aktualisering av planer

- Det är företag i alla sektorer och alla storlekar som just nu sitter och tittar på vad de kan göra för att spara på gasen och vad de kan göra för att helt bli av med sin gasförbrukning, säger Ulrich Bang, marknadschef för klimat och energi i danska handelskammaren.

Danish Crown och Rema 1000 Denmark är också bland de företag som har aktualiserat sina planer på att bli grönare.

På Danish Crown satsas en mindre summa pengar på att bygga om värmeförsörjningen vid slakterierna i Horsens, Holsted, Aalborg och Ringsted. Det ska minska gasförbrukningen med 21 procent per år.

I Rema 1000 Danmark kommer en stor del av butikerna att gå över till fjärrvärme eller värmepumpar, framför allt de som idag går på naturgas.

Källa: Salling Group