EU:s telekommunikationsministrar lade fram initiativ som ska motverka desinformation och förbättra cybersäkerheten

Europeiskt möte om "fake news". Frankrike, som är ordförandeland i Europeiska unionens råd, ordnade nyligen ett möte för telekommunikationsministrarna i Paris och Nevers

Frankrike, som är ordförandeland i Europeiska unionens råd, ordnade nyligen ett möte för telekommunikationsministrarna i Paris och Nevers.

Tillsammans med representanter för stora plattformsbolag diskuterade ministrarna desinformation på webben och metoder för att motverka den.

Ministrarna uppmanade företag som erbjuder digitala tjänster, internettjänster och sociala medietjänster att de på sina webbplattformar ska motverka desinformation i anslutning till Rysslands invasion av Ukraina.

 Fake news

 – Eftersom falska nyheter rör sig över gränserna behövs det gemensamma beslutsamma åtgärder av Europeiska unionen. Dessutom har företagen inom branschen ett stort ansvar i detta arbete, sade Finlands kommunikationsminister Harakka.

Ministrarna lade fram ett initiativ om utveckling av cyberkapaciteterna i hela EU.

– Vi måste skydda kritisk infrastruktur, såsom våra kommunikationsnät, mot attacker och vi gör vårt yttersta för att lyckas med det. Vi vill stödja våra egna cybersäkerhetsföretags spetskompetens, men också på bred front stärka informationssäkerheten inom den övriga företagssektorn, konstaterade minister Harakka.