EU planerar för stora obligationsförsäljningar för att finansiera energi

EU planerar enligt uppgift att tillkännage en storskalig försäljning av obligationer för att finansiera energi- och försvarsutgifter som ett resultat av den ryska invasionen av Ukraina. Foto: WindEurope/EU-Commission

Planerna kommer snart att tillkännages vid ett toppmöte i Frankrike, även om detaljerna - inklusive programmets storlek ännu inte är kända.

EU planerar enligt uppgift att tillkännage en storskalig försäljning av obligationer för att finansiera energi- och försvarsutgifter som ett resultat av den ryska invasionen av Ukraina.

Det fick fler gröna aktier att nyligen stiga, skriver Bloomberg News.

Lukrativa elektrolysanläggningar

I Danmark stiger Vestas 3,3 procent till 218,90 DKK och Ørsted med 1,4 procent till 860,80 DKK Ännu större ökningar kan ses runt om i Europa, där det sker höjningar för företag som sysslar med hållbara energikällor, som norska Nel som utvecklar elektrolysanläggningar.

SMA Solar Technology som producerar solcellsanläggningar och ERG uppnår försäljningsökningar från 5,5 procent. och upp till 12,4 procent.

Även energibolag som British Hunting, tyska Uniper och finska Fortum drar nytta av ryktena.

Det skickar Hunting upp med så mycket som 15,6 procent, Uniper med 6,3 procent. och Fortum 4,3 procent.

Nya verktyg

Enligt Bloombergs källor ska EU-kommissionen ansvara för att ge ut obligationerna och därefter kanalisera vinsterna till medlemsländerna i form av förmånliga lån som ska användas för investeringar inom energi- och försvarsområdet.

- Vi måste hitta nya verktyg för att ta itu med de nya frågor som denna kris reser framför oss, sa EU:s ekonomikommissionär Paolo Gentiloni nyligen.