Chiles huvudstad Santiago beställer 564 Volvobussar

Volvo Bussar ska leverera 564 euro 6-bussar till Santiago de Chile. Av dessa är 92 ledbussar. Foto: Volvo Bussar.

Volvo kommer att leverera inte mindre än 92 ledbussar och 472 solobussar till Chiles huvudstad Santiago. I båda fallen är det chassitypen Volvo B8R som tar emot karosser från oberoende karosstillverkare.

Nuvarande framdrivningskoncept

I en bussvärld där elektrifierade nyheter nästan står på tur är det lätt att glömma att förbränningsmotorn fortfarande är det nuvarande framdrivningskonceptet på stora områden.

Ordern på inte mindre än 564 bussar är den största i sitt slag i Latinamerika i år när det gäller bussar för stadstrafik.

Chassit B8R kan levereras till både solobussar och ledbussar. Radmotorn på 7,7 liter är givetvis i Euro 6-design och ger 320 hk. Maximalt vridmoment är 1200 Nm från 1050 till 1600 rpm.

Ledbussar kan ta 180

Dessutom är chassit utrustade med automatisk växellåda Voith D864.6. Chassit kommer att tillverkas vid Volvofabrikerna i Curitiba i Brasilien och Borås i Sverige.

Karosserierna kommer att levereras av de brasilianska busskarosstillverkarna Marcopolo och Caio.

Ledbussarna kommer att ha en passagerarkapacitet på upp till 180, medan solobussarna kommer att finnas för 78 eller 95 passagerare.

Ny finansieringsform

De nya bussarna kommer att trafikeras av två företag, RedBus och det argentinska företaget Metropol, som också har betydande trafik i Chile. En ny finansieringsform har valts för fordonen.

Bussarna kommer att ägas av Volvo Financial Services som får månatliga betalningar från ett företag som i sin tur gör fordonen tillgängliga för operatörerna. Denna lösning har valts bland annat för att säkerställa ett underhåll som ska ge fordonen lång livslängd.

Källa: Volvo Buses