Valmet automatiserar ny återvinningsfabrik för litiumjonbatterier

Ill: Fortum

I Harjavalta i Finland bygger Fortum en ny fabrik som ska återvinna metaller som finns i elbilars litiumjonbatterier, tillsammans med olika avfallsfraktioner som genereras i batteriproduktionskedjan.

Valmet meddelar nu att de fått en order på att leverera automationsutrustning till anläggningen. Leveransen kommer att ske i juni 2022.

–Valmet är stolta över att vara involverad i detta projekt som kommer att hjälpa till att möta den ökande efterfrågan på återvunnet batterimaterial och möjliggöra hållbar återvinning av material som är nödvändigt vid tillverkningen av nya elfordonsbatterier. Vi bedriver för närvarande omfattande forskning och utveckling kring spårbarhet och optimering av processer. Detta gör det möjligt för oss att tillföra större värde i framtiden för att främja spårbarheten i försörjningskedjan och produktionen av exempelvis batterimineraler, säger Arto Mäkinen, försäljningschef, Automation, Valmet, i ett pressmeddelande.

Litiumjonbatterier plockas först isär och behandlas under en mekanisk process vid Fortums fabrik i Ikaalinen. Batteriets svarta massa, som innehåller kritiska metaller, samlas upp och förs sedan till Harjavalta för hydrometallurgisk bearbetning som kommer att använda Valmets automationsteknik.