Spanskt företag vill bygga gigantisk gödselfabrik i Norrbotten

Ill: Grupo Fertiberia

Spanska Grupo Fertiberia vill bygga en fabrik för grönt gödsel i Luleå eller Boden för tio miljarder kronor. Det rapporterar Dagens Industri. Gödslet ska framställas genom vätgas från elektrolyser som bedöms behöva en kapacitet på 600 MW, uppger bolaget.

Projektet går under namnet ”Green Wolverine”. Planen är  att uppnå en årlig produktion av 1.500 ton ammoniak och 0,5 miljoner ton gödsel samt andra industriella produkter. Dessutom vill man bygga en anläggning för vätgas från elektrolyser med en total kapacitet på över 600 MW att byggas i Luleå eller Boden.

Investeringskostnaden väntas uppgå till över 10 miljarder kronor, uppger finska Montel.

Den gröna ammoniaken kan användas för att bland annat minska utsläpp i havstransporter och gruvdrift.

Sverige har för tillfället ingen egen gödselproduktion och ett projekt i denna skala kunde göra Sverige självförsörjande och även exporterande vad gäller gödsel, enligt Montel.

Grupo Fertiberia hoppas kunna bli ledande i utvecklingen av framtidens hållbara växtnäring i Europa och för krävs att man utvecklar konstgödsel baserat på grön energi och med en lokal produktion. Projektet i Norrbotten beskrivs som ett nytt och avgörande steg mot Grupo Feriberias mål att producera konstgödsel utan utsläpp av koldioxid.