ZF blir totalleverantör av självkörande, elektriska minibussar

ZF samarbetar med många andra när det gäller autonoma bussar. En av dessa är Deutsche Bahn Regio Bus, som trafikerar kollektivtrafik. En annan partner är brittiska Oxbotica, som tillhandahåller programvara för självgående funktioner. Foto: ZF

Tyska ZF har blivit en totalleverantör av självgående små bussar och tillhörande system och tjänster, inklusive projektplanering, implementering, drift och underhåll.

Det innebär att företaget har utökat sitt sortiment inom självkörande, elektriska minibussar. Det här är fordon som främst är avsedda för särskilda bussfält, men nästa generation av sådana fordon förväntas också kunna fungera i vanlig trafik.

Enligt OECD är stadstrafik orsaken till cirka 40 procent av klimatskadliga utsläpp orsakade av globala persontransporter. Invånarna i städer kommer att öka i antal under de kommande årtiondena, och så kommer också behovet av rörlighet att öka. Förutom en accelererande elektrifiering av stadstransporter kommer intelligenta mobilitetskoncept att vara nödvändiga för att städer ska nå sina klimatmål och samtidigt erbjuda medborgarna attraktiva bostäder.

Redan idag kan ZF:s små pendelbussar lösa många akuta trafikproblem, eftersom de kan forsla människor från A till B snabbare och minska antalet personbilar i stadstrafiken, samtidigt som utsläppen minskar. Pendelbussarna kan också göra det lättare att ansluta förorterna till stadens centrum.

Självkörande redan från 2019

ZF har kunnat leverera elektriska, självgående minibussar sedan 2019 efter förvärvet av företaget 2getthere. Det som är nytt nu är att ZF också kan erbjuda tjänster för planering, implementering, drift och underhåll av sådana system.

Lokala myndigheter och operatörer av stadsrörlighet har ett stort behov av att lägga till kunskap och resurser för att kunna upprätta autonoma (självgående) persontransportsystem.

- Våra lösningar är tillgängliga nu och kan omedelbart bidra till att minska utsläppen från lokala persontransporter, säger Torsten Gollewski som är chef för Autonomous Mobility Systems på ZF.

Han påpekar också att upprättandet av autonoma busslinjer medför betydligt lägre kostnader än för järnvägssystem.

Globalt har ZF en betydande styrka genom att ha en närvaro i inte mindre än 115 länder. Företaget var naturligtvis närvarande vid ITS World Congress i Hamburg i början av oktober.

Om ZF

ZF Friederichshafen AG är det fullständiga företagsnamnet där ZF är en förkortning för Zahnradfabrik, eller växelfabrik på svenska. Men det är länge sedan ZF bara tillverkare växlar.

Företaget grundades 1915 och var från början en tillverkare av växlar och växellådor för bilar och flygplan. Idag är ZF förmodligen mest känt för växellådor för personbilar och nyttofordon. Framför allt är en stor del av dagens lastbilar och bussar utrustade med avancerade växellådor från ZF.

Med tanke på det så kallade gröna skiftet blir företaget alltmer involverade i omgivande system, som bland annat nämns i denna artikel. ZF har drygt 153 000 anställda över stora delar av världen.