Snart öppnar Teslas gigafabrik söder om Berlin

Fabriken ligger i Grünheide i Brandenburg strax söder om Berlin, delstaten som omger Berlin. Foto: Flickr,, Kredit: Olaf Arndt

Elon Musk hoppas att de första bilarna som tillverkas vid fabriken kan levereras senast i december.

Tesla hoppas kunna leverera de första bilarna från en ny jättefabrik i Berlin i december. Det säger grundaren av den amerikanska elbiltillverkaren, Elon Musk, som var i Berlin i början av oktober för att delta i en fest på det nya "giga-företaget".

- Kanske kommer de första bilarna redan att kunna köra härifrån nästa månad, säger Musk.

Men han gör det klart att det kommer att ta längre tid innan produktionen verkligen tar fart.

- I slutet av nästa år hoppas vi kunna producera cirka 5 000 bilar - men förhoppningsvis 10 000 bilar i veckan, sade Musk.

Detta är första gången som elbilspionjären tillåter allmänheten att komma ut och besöka den nya stora fabriken, som är Teslas första i Europa. En del av det grandiosa firandet präglades delvis av demonstrationer från lokalbefolkningen och miljögrupper.

Musk avvisar kritikerna och säger att en "underbar fabrik har byggts i harmoni med omgivningen".

- Det används relativt lite vatten och produktionen av battericeller är hållbar, säger han.

Planerna för "gigafabriken" Grünheide tillkännagavs i slutet av 2019. Miljardprojektet lanserades strax efter med gradvisa tillstånd, och det är nu nästan klart.

Planen är att producera cirka 500 000 Model Y-fordon årligen på fabriken. Modell Y är en medelstor SUV. 

Upp till 9 000 besökare kunde delta i festligheterna på anläggningen, där det var olika åkattraktioner runt den flera hundra meter långa och breda fabrikshallen med robotar och produktionslinjer.

- Vi fruktar att vi inte kommer att få tillräckligt med arbetskraft i fabriken i Berlin, sa Musk när han höll sitt huvudtal på lördagen.

Han sa att han hoppas att människor kommer från hela Europa för att arbeta för Tesla.

- Vi behöver verkligen stora talanger från hela Europa, sa Musk och tillade att han hoppas att anläggningen också kommer att ansvara för produktionen av Teslas planerade lastbilar i framtiden.