EU: - USA planerar att sänka importtullen på stål

EU och USA befinner sig nu i intensiva förhandlingar om ståltullar, säger en namnlös källa från EU till Bloomberg News. Foto: Creative Commons Lic, kredit: Sceccio

EU och USA har för närvarande intensiva förhandlingar efter att regeringen i Washington erbjöd sig att avskaffa importtullar på europeiskt stål. Ändringarna kan komma att träda i kraft redan i år.

USA har gett EU ett första erbjudande om att avskaffa importtullar på stål från europeiska unionen. Avskaffandet av skatterna kan ske före årsskiftet, skriver Bloomberg News.

Förslaget var under förhandlingar i USA förra veckan, enligt en namngiven källa.

Erbjudandet innebär ett kvotsystem där stål kommer att bli föremål för en lägre importtull.

Aluminium är också föremål för importtullar - men bara med 10 procent - men ingår inte i USA: s erbjudande om avskaffande av skatter, säger en källa.

Det transatlantiska handelskriget kommer att stå på agendan den 29 september, när representanter från EU och USA möts i Pittsburgh, säger en annan källa.

EU -kommissionen bekräftar i ett mejl till Bloomberg News att den har bekräftat för sin amerikanska motsvarighet att en lösning på importtullarna önskas före den 1 december i år, men vägrar att gå in på ytterligare detaljer.

Överkapacitet

Tidigare i år framhöll USA för EU att det finns ett vanligt problem när det gäller överkapacitet i stål. Ett problem som Kina, enligt USA, har skulden för.

I maj förhindrade EU och USA en ytterligare eskalering av det transatlantiska handelskriget när parterna enades om att inte införa importtullar på bland annat whisky och Harley-Davidson motorcyklar.

Det har inte varit möjligt att få en kommentar från det amerikanska handelsdepartementet.

Det är tre år sedan dåvarande president Donald Trump införde importtullarna. På den tiden var stål från EU föremål för en importtull på 25 procent, medan aluminium var föremål för en importtull på 10 procent.