Altris utsågs till ett av de mest innovativa nyetablerade cleantech-företaget i Norden och Baltikum.

Altris har tagit fram katodmaterial för natriumjonbatterier, Fennac®, som bygger på rikliga, icke-kritiska och förnybara råvaror. Foto: Altris

Altris AB har utsetts till ett av de 25 mest innovativa, lovande och skalfärdiga företagen i regionen Norden-Baltikum av CleanTech Scandinavia för att ha utvecklat ett förnybart och kostnadseffektivt alternativ till litiumjonbatterier.

Denna utmärkelse tilldelades i samband med den tionde upplagan av Nordic Cleantech Open -tävlingen, som upptäcker nya trender inom cleantech, och som stöder övergången till en koldioxidsnål verklighet.

CleanTech Scandinavia utvärderar årligen nystartade företag med marknadsorienterade förslag baserat på deras innovationsnivå, marknadspotential och teamets förmåga att utföra idéer. Juryn består av 50 personer från riskkapitalföretag, multinationella industrier, verktygssektorn, utvecklingsbyråer och offentliga investeringar.

Altris prisbelönades för att företaget har tagit fram ett alternativ till dagens dominerande batterikemi-litiumjonbatterier, som kräver råvaror som är knappa, giftiga och geografiskt svåra att utvinna.

Patenterad metod

Altris utvecklade istället ett katodmaterial för natriumjonbatterier, Fennac®, som bygger på rikliga, icke-kritiska och förnybara råvaror. Även om denna typ av material inte är ny i sig, har Altris utvecklat en ny och patenterad metod för tillverkning av materialet med låg temperatur och omgivande tryck-vilket gör det till ett mer hållbart och kostnadseffektivt alternativ.

- Det är verkligen glädjande för Altris att bli erkänt på detta sätt, säger Adam Dahlquist, Altris VD.

- Altris grundades på den avgörande idén om att en substantiellt hållbar framtid ska kunna förverkligas med hjälp av säkrare, mer miljövänliga och prisvärda batterier. Det är därför vi producerar världens första högpresterande katodmaterial som är helt tillverkat av förnybart och billigt material. Det är en ära för oss att även CleanTech Scandinavia uppmärksammade detta.

De 25 bästa företagen som erkänns idag möts snart i Smygehuk, Sverige, för att delta i nästa fas av tävlingen. Där kommer de att bedömas igen av juryn innan de tio bästa går vidare till Nordic Cleantech Open Finals.