USA kontrollerar Teslas autopilot efter 11 olyckor

Tesla 3 var företagets mest sålda år 2020. Foto: Tesla

Nu startar en utredning av Teslas autopilotsystem för förarlösa fordon, efter en rad olyckor med olika modeller.

Världens största elbiltillverkare, Tesla, ska ha undersökt sitt avancerade autopilotsystem efter en rad olyckor på amerikanska vägar.

Detta är klart efter att USA:s nationella trafiksäkerhetstjänst, NHTSA, på måndagen inledde en utredning av systemet.

NHTSA har identifierat 11 trafikolyckor i USA där Teslas autopilotsystem har varit inblandat. En olycka resulterade i ett dödsfall, medan sju andra olyckor resulterade i skador på totalt 17 personer.

NHTSA meddelade på måndagen att tjänsten "strävar efter att säkerställa den högsta säkerhetsstandarden på landets vägar".

- För att säkerställa att nyckeluppdraget är framgångsrikt och för att bättre förstå olyckorna med Tesla-bilar har NHTSA öppnat en första utvärdering av Teslas autopilotsystem, står det i ett pressmeddelande.

Kräver aktiv övervakning

Teslas grundare Elon Musk har försvarat systemet. Företaget har tidigare också varnat för att systemet fortfarande kräver "aktiv övervakning från föraren".

Kritiker menar dock att systemet för lätt luras av miljön.

De 11 olyckor som NHTSA har identifierat har hänt med flera olika Tesla-modeller. Studien omfattar Tesla-modellerna Y, X, S och 3.

Tesla Model 3 var företagets mest sålda år 2020 och samtidigt den klart bäst säljande elbilen i världen. Enligt statistikbanken Statista såldes cirka 365 000 av just denna modell förra året.

Det var över tre gånger så många som nummer två på listan, Wuling Hongguang Mini EV, där 119 000 utgåvor såldes.

Totalt sålde Tesla cirka en halv miljon elbilar 2020.