Van Hool valde Akasol som batterileverantör för ny stadsbussmodell 

Batteritillverkning i Akasols batterifabrik i Tyskland. Foto: Akasol

Nytt batteriladdningsavtal tecknat för Akasol i bussvärlden. Detta tyska företag tillkännagav en ny affär som tecknats med en "stor buss- och nyttofordonstillverkare från Belgien" med en total volym på tvåsiffrigt miljonbelopp i euro. Även om det inte nämns direkt förväntas tillverkaren vara Van Hool.

Akasols pressmeddelande nämner en personalstyrka på "cirka 4 000 anställda och produktionsanläggningar i Belgien och Östeuropa" (Van Hool har anläggningar i Makedonien) och i meddelandet nämns att kunden har fokus på Nordamerika, där företaget har levererat ett första parti elektriska bussar.

Akasol kommer att leverera andra och tredje generationen av sina högenergibatterisystem för kundens nya helelektriska stadsbussar från 2021 fram till 2026 och därmed utöka sin kundportfölj.

Denna tyska leverantör ingår nu i BorgWarner-gruppen. Akasol har hittills tillhandahållit batterimoduler för Volvo Bussar (även om samarbetet med den svenska tillverkaren inte uttryckligen har nämnts) och Mercedes.

I slutet av 2020 offentliggjordes en överenskommelse med en "av den största turkiska tillverkaren av kommersiella fordon".

Tillbaka i slutet av 2019, i en intervju med Sustainable Bus, förklarade Akasols VD Sven Schulz att "År 2025 förväntar vi oss att 80 procent av alla nyregistrerade stadsbussar i Europa kommer att elektrifieras".

Serietillverkning av de nya energisystemen förväntas påbörjas under fjärde kvartalet 2021 vid AKASOLs produktionsanläggning i Langen, södra Hessen. Den belgiska kunden planerar att utrusta sina elektriska stadsbussar med de nya ultrahöga energisystemen från den Darmstadt-baserade tillverkaren senast 2022.