Gränges tecknar samarbetsavtal med Rusal

Foto: Gränges

Det svenska aluminiumföretaget Gränges har tecknat avtal med ryska Rusal om att samarbeta kring aluminiumlegeringar för användning inom den globala fordonsmarknaden.

Avtalet innebär att Rusal ska utveckla nya aluminiumlegeringar, nya tekniker för gjutning och nya värmebehandlingsprocesser, medan Gränges kommer att utveckla en ny process för valsning och tillverkning av plattvalsat aluminium för den globala fordonsindustrin. Det framgår av ett pressmeddelande från Rusal.

– Detta partnerskap med Gränges erbjuder nya utsikter för utveckling av originallegeringar och stärker vår ledande position på marknaden för aluminiumlösningar för fordonsapplikationer, säger Rusals tekniska chef Viktor Mann.

– Vi tror att de nya legeringarna har en betydande marknadspotential. Aluminiumlegeringar med konkurrenskraftig prissättning, hög elektrisk ledningsförmåga och körbarhet kommer att ersätta kopparbaserade produkter som redan finns på marknaden, säger Kent Schölin, Senior Vice President Technology & Innovation på Gränges AB.