Ett autonomt fordon som baseras på en rysktillverkad bil utför arbete på Moskvas sjukhus №1

Bilen har redan godkänts för lansering vid institutet "NAMI". Alla nödvändiga uppgifter har registrerats och dokumenterats. Enligt lagen krävs det dock en pilotoperatör som sitter bredvid förarsätet och övervakar trafiksäkerheten. Foto: MosTransProek

Det första autonoma fordonet som baseras på ett ryskt bilmärke kör numera på Moskvas sjukhusklinik №1. Det nya autonoma fordonet transporterar biomaterialprover mellan sjukhusbyggnader.

Sedan september 2020 har en utländsk bil färdats omkring inom sjukhusområdet. Nu har den ersatts av en rysk modell.

Specialister från forskningsinstitutet, MosTransProekt preparerade bilen tekniskt. Tillsammans med kollegor från MADI utrustade de bilen med autonom teknologi.

- Vi är glada över att vi lyckades med att lansera ett autonomt fordon som baseras på en rysk bil. Det här är den första bilen av detta slag som utför sociala funktioner och hjälper medicinsk personal, säger direktören för MosTransProekt Alexander Polyakov.

Sedan 2019 har det genomförts och testas ett stort antal pilotprogram för innovativa lösningar i den ryska huvudstaden.  Dessa projekt testas på kommersiella platser i staden. Sedan lanseringen av programmet har mer än 50 tekniska projekt testats och ytterligare 30 pågår för närvarande. Idag har ingenjörerna tillgång till mer än 100 platser där de kan testa sina lösningar: inom informationsteknik, utbildning, medicin, byggande, industri och andra innovationer.