Liberty Steels stålverk ska räddas till varje pris

Foto: Liberty Steel

Frankrikes och Storbritanniens regeringar är fast beslutna att rädda Liberty Steels stålverk och tusentals jobb efter fintech-bolaget Greensills uppmärksammade konkurs. Det är nämligen ingen orderbrist som hotar verksamheterna utan ägarbolaget GFG Alliances finansiär, skriver affärssajten Les Echos.

Att stoppa verksamheten, ens tillfälligt, i väntan på att en finansiell lösning är på plats, är ingen lösning som passar stålindustrin. Det är regeringarna i båda länderna väl medvetna om, enligt Les Echos.

Företaget Greensills konkurs nyligen har väckt stor uppståndelse och sänt chockvågor genom stålindustrin i både Frankrike och Storbritannien.

Frankrikes regeringen har beviljat ett lån på 20 miljoner för att rädda två stålverk, garantera att löner till 700 anställda betalas ut och fortsatt inköp av insatsvaror. Landets ekonomiminister Bruno Le Maire säger:

– Det är ett hårt slag, men det är enbart finansiellt. Vi kommer, som franska staten, garantera verksamheterna vid Ascoval och Hayange, med eller utan Liberty Steel.