Danskt företag vill skapa en billig och säker kärnreaktor

Danska Seaborg Technologies planerar att bygga mindre, säkra kärnreaktorer baserade på thorium och smält salt efter att ha säkerställt finansiering i första investeringsrundan. (klicka på krysset till vänster, så syns hela bilden) Investeringskoalitionen agerar under ledning av danska innovationsinkubator PreSeed Ventures. Foto: Seaborg Technologies

Danska Seaborg Technologies tror att företagets ingenjörer är på väg att skapa en billig och säker kärnreaktor. Och ambitionerna är stora berättar företagets VD Troels Schönfeldt för Berlingske

Sedan 2015 har företaget Seaborg Technologies arbetat med att tillverka kärnreaktorer i Danmark som kan massproduceras. Gruppen, som består av kärnfysiker, kemister och ingenjörer, har kommit fram till en lösning som bygger på gammalt kärnavfall, flytande salt och lite natriumhydroxid. En cocktail som, enligt gruppen ger en billigare och säkrare kärnreaktor. 

Teamet, som är baserat i Nørrebro, består av 22 anställda som syftar till att göra en reaktor i en modul som har samma dimension som en 20-fots container. Modulen måste kunna leverera energi som kan försörja en stor landsortsstad stad med el.

Troels Schönfeldt, delägare och VD för projektet är en av de fem grundarna som är kärnfysiker och som även har specialiserat sig på neutroner.

Troels Schönfeldt anser att kärnreaktorn kan ge en stabil kraftförsörjning - även under dagar utan sol och vind. Han tror däremot inte att man nödvändigtvis måste bygga kärnreaktorer i Danmark, utan istället sätter man fokus på marknader i t.ex. Sydöstra Asien.

Verkställande direktören påpekar att företagets kärnkraftteknologi kännetecknas genom dess funktion som en saltreaktor, som inkluderar begränsad risk för utsläpp av radioaktivitet och det faktum att denna art av reaktor inte kan smälta.

Seaborg Technologies, som har fått lån för en tvåsiffrig miljon sedan förra året, räknar med att ha sin första reaktor på marknaden 2027. Men det kräver att företaget lyckas samla in cirka en miljon under de kommande åren. Troels Schönfeldt räknar också med att Seaborg Technologies kommer att erhålla en tresiffrig miljoninvestering redan i höst.

- Det är svårt att hitta investerare här hemma, eftersom det är en långsiktig investering i ett område som inte har stort intresse i Danmark. Men vi skulle föredra att samla in kapital för utveckling här, där vi också vill ha våra IP-rättigheter och utveckling. Samtidigt är Köpenhamn ett bra ställe när det gäller att utveckla ett företag som vårt, berättar Troels Schönfeldt för Berlingske.