Utvecklar biobaserade kolfibermaterial

Stora Enso tillverkar kolfiber i laboratorieskala. Foto: Stora Enso

Stora Enso och Cordenka har undertecknat ett samarbetsavtal för att utveckla ämnesbasen, en så kallad prekursor, för tillverkning av biobaserad kolfiber. Samarbetet utgår från behovet av kolfiber med hög prestanda inom transport, byggnation och energiförsörjning.

Stora Enso har utvecklat teknik för tillverkning i laboratorieskala av kolfiber från träbaserade råmaterial, såsom dissolvingmassa och lignin. Samarbetsavtalet som tillkännagavs i dag med Cordenka GmbH & Co, en ledande tillverkare av högkvalitativ industriell viskosfiber, syftar till att utöka prekursorutvecklingen till pilotskala. Utvecklingen av prekursorer sker med specialutrustning vid Cordenkas produktionsanläggning i tyska Obernburg. Satsningen stöds av BMC, Cordenkas ägare, som en del i deras strategi att etablera Cordenka på nya tillväxtmarknader samt i Asien.

– Det är ett spännande samarbete med Cordenka för utveckling av biobaserad kolfiber som kan ersätta oljebaserade råmaterial, säger Markus Mannström, chef för Stora Ensos division Biomaterials.

– Vårt mål är att erbjuda producenter av industriella kompositmaterial en hållbar kolfiber till konkurrenskraftigt pris, tillverkad av förnybara och fossilfria material. På så sätt fortsätter vi att bidra till Stora Ensos vision om ett samhälle med låga koldioxidutsläpp. Vi hoppas även kunna knyta till oss fler samarbetspartners utmed värdekedjan, till exempel kolfiberföretag, sammanfattar Markus Mannström.

– Stora Enso och Cordenka passar väl ihop. Stora Enso har utvecklat viktig ny teknik och Cordenka har avgörande tillverkningskunskap. Båda företagen har under flera årtionden tillverkat produkter baserade på förnybara resurser och är marknadsledande inom sina respektive områden. Att tillverka träbaserade kolfiberprekursorer som kan förstärka kompositmaterial är ett stort materialvetenskapligt steg framåt, säger Kurt Uihlein, Chief Marketing Officer på Cordenka.

Efterfrågan på kolfiber stiger stadigt med en årlig tillväxt på 10 procent. Målet med samarbetet är i första hand att utveckla kolfiber för industriella användningsområden som kräver låg vikt och hög mekanisk prestanda, exempelvis profildragna laminat som används vid tillverkning av rotorblad för vindkraftverk. I dag används 20 procent av det globala kolfiberutbudet inom vindkraftindustrin.