Stark försäljningsutveckling för byggmaterialhandeln i mars

Försäljningen av byggmaterial ökade med 11,5 procent under mars. Foto: Byggmaterialhandlarna

Byggmaterialindex från branschorganisationen Byggmaterialhandlarna visar att försäljningen mätt på jämförbara enheter och i löpande priser ökade med 11,5 procent under mars jämfört med samma månad 2019.

Försäljningsutvecklingen under mars var positiv för samtliga fem regioner i Byggmaterialindex, mätt på jämförbara enheter, jämfört med samma period föregående år. Högst tillväxt hade mellersta och norra Sverige. Utvecklingen beror på flera faktorer, en mildare vinter i stora delat av landet som gjort att försäljningen av varor kopplat till trädgård och utomhusprojekt aktiverats, samt ökat hemarbete under mars månad som bidragit till den positiva utvecklingen.

– Utvecklingen i mars är en nulägesbild av byggmaterialförsäljningen. Den tidiga våren och mer tid hemma till följd av distansarbete och andra inställda aktiviteter kan ha genererat fler hem- och trädgårdsprojekt, säger Monica Björk vd, för branschorganisationen Byggmaterialhandlarna.

En stundande lågkonjunktur till följd av Coronapandemins ekonomiska konsekvenser riskerar att slå hårt mot konsumtionen och byggmaterialhandeln senare under året. Vid ett osäkrare ekonomiskt läge och vid minskade ekonomiska resurser sätts renoveringar och byggprojekt på vänt.