Microsoft datacenter i Gävle och Sandviken - en injektion för regionen

Varje anställd på Microsoft skapar två, tre kanske fyra nya arbetstillfällen. Arkivbild

Microsoft bygger datacenter i Gävle och Sandviken. Gävle kommuns näringslivsdirektör Mattias Durnik räknar med att det blir en rejäl injektion för hela näringslivet i regionen.

– För varje anställd som kommer på Microsoft så kan vi se två, tre kanske fyra personer som anställs utöver det i andra funktioner, säger han.

Datacenterboomen fortsätter i Sverige. Facebook, Google och Amazon har alla projekt i olika faser runt om i landet. I Gävle och Sandviken är Microsoft igång med bygget av nya serverhallar. Etableringen innebär redan ett lyft för det regionala näringslivet.

Dels så kommer själva etableringen i sig att generera arbetstillfällen och tittar vi till exempel på Luleå där Facebook etablerade sig för några år sedan så ser vi att det ger mycket kringeffekter också.

För varje anställd på Microsoft så kan vi se två, tre kanske fyra personer som anställs utöver det i andra funktioner, i underleverantörsled och liknande. Så för kommunens del är ju det här otroligt intressant, säger Mattias Durnik, näringslivsdirektör i Gävle kommun.

En stor del av fokuset ligger på att hitta sätt att bygga vidare på Microsofts etablering.

Vi tillsammans med andra aktörer – det är ju många som är involverade i det här, framför allt jobbar vi jättenära och bra tillsammans med Sandvikens kommun – måste se vad vi kan skapa för möjligheter längsiktigt och vi som kommuner kan kanske skapa en nod för datacenter här framöver.

I en framtida än mer digital ekonomi kommer datacentren utgöra central infrastruktur. Enligt Microsoft ska anläggningarna i Gävle och Sandviken bli bland de mest hållbara i världen.

Jag tror personligen att Microsofts starka varumärke kommer att kunna positionera oss som en företagsplats och skapa jättefina möjligheter att sälja Gävle-Sandviken som en plats att bedriva verksamhet på, säger Mattias Durnik.