Vi har filat på handtaget länge

I 80 över år har vi filat på handtaget så det är inte konstigt att det ligger bra i handen. De första verktygen kom redan på 1800-talet, långt innan flera av våra kunders verksamhet hade startat men tack vare att vi alltid strävat efter att ligga i framkant så var vi tidigt ute med ergonomi. På 1950-talet så satsade Atlas Copco på sin ergonomiavdelning och anställde Rune Zernell, Industridesigner, och enda sedan dess har opertörens/användarens ergonomi varit i fokus. Då undrade folk varför det var värt att lägga tid på det, men vi visste redan då att ergonomi och operatörskomfort var viktigt både ur hälsosynpunkt och jobbkvalité.

Rune Zernell var designchef på Atlas Copco Industrial Technique 1956-1982 och hade tidigare bla designat Volvo Amazon och delar av Volvo PV 444, Stockholms första tunnelbanevagn och ett träflygplan och är en av Sveriges mest betydande och banbrytande industridesigners som tidigt satte ergonomin i fokus.

Atlas 33 series Rune

Industridesign innebar i praktiken att man i samarbetade med läkare och andra specilister för att göra produkterna bättre. På 1950-talet togs det optimala borrmaskinsgreppet fram och produkten lanserades 1960. Det här greppet är fortfarande det bästa och våra nya serier med borrmaskiner designas för samma grepp om än i en modernare tappning.

Atlas 33

 

Idag är Atlas Copco med i flera forskningsprojekt och har industridoktorander inom just verktygsergonomi eftersom det är ett område med fortsatt stor fokus i vår produktutveckling.

Ett bra verktyg är välbalanserat och skall hållas med rak handled, inte vara för tungt att hålla upp, ha ett lagom smalt grepp för att man inte ska bli trött i handen, ha en avtryckare med lagom mycket motstånd. Blir avtryckaren för hård blir operatören trött i fingret, är den för lös så riskerar man att ”råka” starta maskinen av misstag.

Atlas W2915

Pneumatiska verktyg ur PROserien har även de en ergonomisk design med välbalanserade verktyg som ligger bra i handen, är smidiga att använda och gör jobbet snabbt och effektivt – allt för att ge operatören hög komfort och ökad produktivitet.

Och precis som 1950 så har dagen verktyg också genomgått tester och godkännande av ergonomiavdelningen genom hela produktutvecklingsprocessen.

Vi har hållt på med luftverktyg i över hundra år. Kontakta oss så hjälper vi dig hitta rätt verktyg.