Luleå tekniska universitet satsar på skogsforsking

Luleå tekniska universitet är ny partner i Treesearch. Foto: Simon Eliasson

Luleå tekniska universitet är ny partner i Treesearch, en världsunik plattform för forskning på nya material och produkter från skogen. Satsningen samlar svenska universitet, skogsindustri och industri, privata stiftelser och staten för att lägga grunden till framtida innovationer från svensk skogsråvara.

– Luleå tekniska universitet är en internationell nyckelaktör när det gäller förädling av skogsråvaror. Vi har unik kunskap, toppmodern avancerad infrastruktur och tvärvetenskaplig forskning inom områden som är högintressant för aktörerna i plattformen, säger Ulrika Rova, professor i biokemisk processteknik vid Luleå tekniska universitet.

Ett kompetens- och resursnätverk inom förädling av skogsråvara utan internationellt motstycke byggs just nu upp i Sverige. Treesearch är en unik satsning när det gäller samverkan för att bygga upp kunskap och kompetens om nya material av skogsråvara. Inom Treesearch samlas den forskning på området som pågår inom Sverige, med forskningscentret Wallenberg Wood Science Center som kärnan i forskningsverksamheten.

– Treesearch är en viktig pusselbit när det gäller cirkulär biobaserad ekonomi och de åtaganden Sverige har för att nå de globala hållbarhetsmålen. Luleå tekniska universitet positionerar sig väl som partner i plattformen med vår forskning inom biobaserade material av skogsråvara, säger Pär Weihed, prorektor vid Luleå tekniska universitet.

Det är framför allt forskning inom kompositmaterial och specialkemikalier av skogsråvara som gör Luleå tekniska universitet intressant för Treesearch, liksom den unika utbildningen för materialvetenskap, som inkluderar kompositmaterial. Dessutom finns en kompositmaster utbildning vid Luleå tekniska universitet där ett stort antal examensarbeten kan kopplas direkt till företag inom Treesearch.