Den digitala livsstilens egen mässa CES startade i Las Vegas

Det är årets största evenemang i Las Vegas, och det är 52: e gången som mässan äger rum. Drygt 4400 utställare deltar. Foto: CES
Det är organisationen CTA, som ligger bakom denna världens största konsumentelektronikutställning, som samlar 180 000 besökare till det största evenemanget som någonsin har hållits i spelstaden. Foto: CES
Toyota presenterade bland annat en ny autonom personbil på CES-mässan. Foto: CES

Världens största mässa för konsumentelektronik, Consumer Electronics Show (CES), som äger rum mellan 8 och 11 januari öppnades i spelstaden Las Vegas i ökenstaten Nevada i sydvästra hörnet av USA.

Varje år pungar vi ut flera miljarder dollar över hela världen på konsumentelektronik. Följaktligen är Las Vegas packad med konsumentelektronik under mässan:

Där presenteras nästa års plattskärmar, produkter för smarta hem och allt smartare telefoner, extra tunna pekskärmar och nya livsstilar. På årets CES-show visas och diskuteras nya trender. I Las Vegas kan besökaren se vad den vackra nya teknologivärlden erbjuder konsumenterna, och om grejerna matchar våra behov och våra önskemål i framtiden.

Den stora tyska underleverantören Bosch har utvecklat en autonom, och intelligent taxi, som själv kör till laddstationen för att tanka el. Fordonet kan även upptäcka spillt kaffe eller en glömd handväska i bilen.

Autonoma taxin är en av de produkter och funktioner som Bosch visar vid den stora elektronikmässan CES i Las Vegas. Bosch är inte bara en underleverantör för alla större bilfabriker. Företaget samarbetar också i taxiprojektet med Mercedes-koncernen. 

År 2019 kommer enligt branschens kännare att bli ett rekordår för försäljning av konsumentelektronik, och den inrymmer även inbyggd programvara för artificiell intelligens och taligenkänning i massor av ny utrustning.

Den amerikanska Consumer Electronics Association Consumer Technology Association (CTA) förutspår att elektronikförsäljningen enbart i USA kommer i år att öka till 398 miljarder dollar. Summan är 3,9 procent högre än under år 2018.

Nya ”mojänger” öppnar plånboken.

Fem kategorier av konsumentelektronik bidrar till tillväxten inklusive smarta högtalare med inbyggt taligenkänning.

Googles assistent och Amazonas Alexa förväntas säljas i 36,6 miljoner högtalare, vilket är fem procent mer än 2018 och som drar in totalt 3,2 miljarder dollar.

Cirka 30 miljoner internetanslutna termostat och rökdetektorer, säkerhetskameror, dörrlås och dörrklockor, tillsammans med dimmers och andra smarta hushållsapparater kommer att säljas i USA 2019, en ökning med 23 procent. Omsättningen stiger till 4,6 miljarder dollar.

Antalet trådlösa hörlurar tar också ett kliv framåt. 16 miljoner enheter förväntas bli sålda under år 2019, 44 procent mer än 2018, vilket ger en omsättning på 2 miljarder dollar.

Av de smarta klockorna, som framför allt håller koll på ens hälsa, förväntas 3,4 miljoner stycken bli sålda eller fyra procent mer än under året 2018. Det ger en miljard dollar i intäkter. Slutligen förväntas försäljningen av drönare öka till 3,4 miljoner stycken, vilket är fyra procent mer än 2018. Resultatet blir en miljard dollar i intäkter.

Den första CES-mässan ägde rum 1967 i New York. Mässan hålls varje år och har satt scenen för många tekniska debuter - till exempel. Videobandspelaren 1970, DVD-skivan 1996, Digital Radio 2000. Sedan 1978 har den hållits i Las Vegas.

Enbart i Danmark, i januari-september 2018, såldes elektronik för privata och företagskunder för 19,4 miljarder kronor, de senaste siffrorna härstammar från analyshuset GfK-showen. Det är 1,7 procent eller 329 miljoner kronor mindre än året innan.

Smartphone-försäljningen i USA kommer att uppgå till 80 miljarder dollar i år, en ökning med två procent, medan notebook-försäljningen kommer att nå 50 miljonersnivån med en omsättning på 28,4 miljarder dollar – ungefär det samma som förra året.

Försäljningen av plattskärmar kommer att minska med en procent till 42 miljoner enheter, vilket kommer att ge 22,6 miljarder dollar i resultat.

Elektronikmässan Consumer Electronics Show ("CES") hade premiär i juni 1967. Idag är den rum i Las Vegas i Nevada i USA. Mässan sponsras av Consumer Electronics Association. Man håller tills vidare till i Las Vegas Convention Center.

Från början ägde mässan rum i New York. 1978–1994 var mässan alltid säsongsuppdelad och hölls två gånger om året, i januari i Las Vegas som "Winter Consumer Electronics Show" (WCES) och i juni i Chicago i Illinois som "Summer Consumer Electronics Show" (SCES).