Scania satsar på tillståndskontroll i sitt nya gjuteri

Installerar fyra oljefria skruvkompressorer. Foto: SPM

Lastbilstillverkaren Scania gör just nu en av sina största satsningar någonsin när man bygger ett nytt gjuteri för tillverkning av motorblock vid fabriken i Södertälje. Gjuteriet, som ska stå klart 2020, är en investering på cirka 1,6 miljarder kronor och förväntas tredubbla kapaciteten till 90 000 ton smält järn per år.

I samband med uppförandet av den nya anläggningen kommer fyra ”oljefria” skruvkompressorer, utrustade med rotationstork som ger en stabil och låg tryckdaggpunkt, på vardera 300 kW från Kaeser Kompressorer att installeras till gjuteriet. Den mekaniska konditionen på dessa kompressorer kommer att övervakas med det avancerade och multifunktionella onlinesystemet Intellinova Parallel EN.

Systemet har sexton kanaler och mäter vibrations- och stötpulsnivåer kombinerar  patenterade mätmetoder i samma sensor. Totalt kommer sju DuoTech och en varvtalsgivare att installeras på var och en av kompressorerna som hanteras av två mätenheter för övervakning av lager- och smörjkondition samt drev och trycksteg. Utrustning för tillståndskontroll från SPM används redan inom andra delar av fabriken i Södertälje, och i och med installationen på gjuteriets kompressorer fortsätter därmed detta samarbete.

Anders Ramström, senior underhållsingenjör på Scania Industrial Maintenance säger i en kommentar:

– Sedan tidigare har vi ett flertal installationer från SPM för online övervakning av kritisk produktionsutrustning. Vi har även ett flertal handhållna instrument från SPM. En stor fördel är att Intellinova Parallel och de handhållna instrumenten använder samma mjukvara, så all information hamnar i samma system. SPM har varit mycket lyhörda kring våra idéer och behov; många funktioner som vi efterfrågat har de utvecklat och haft med när de uppdaterat sina hårdvaror och mjukvaror. Detta stämmer bra ihop med Scanias filosofi att vi tillsammans med våra underleverantörer samarbetar och utvecklar saker tillsammans, en win-win situation.