Nu införs medicinska kontroller av arbetstagare

Arbetsmiljöverket fattade beslut om de omarbetade reglerna för medicinska kontroller den 9 april i år. Foto: Arbetsmiljöverket

Den första november börjar nya uppdaterade regler att gälla för medicinska kontroller i arbetslivet. Nytt är att arbetstagare med handintensivt arbete, till exempel slaktare, maskinoperatörer och lokalvårdare, kommer att omfattas av krav på regelbundna medicinska kontroller för att bedöma belastningsbesvär.

Medicinska kontroller är medicinska undersökningar av arbetstagare, som är inriktade på möjliga hälsoeffekter av en särskild faktor i arbetsmiljön. Det kan handla om undersökning av ihållande handledsrörelser som kan leda till belastningsskador, eller mätningar av hälsofarliga ämnen i kroppen. I den medicinska kontrollen kan ingå kroppsundersökningar, provtagningar, samtal och frågeformulär. Den medicinska kontrollen är avsedd att vara ett stöd i det förebyggande arbetsmiljöarbetet.

– Alla arbetsgivare är skyldiga att bedriva ett systematiskt förebyggande arbetsmiljöarbete. Om den medicinska kontrollen visar tecken på att arbetstagare har drabbats av ohälsa, som kan bero på faktorer i arbetsmiljön, ska arbetsgivaren vidta åtgärder för att minimera och helst få bort den riskfyllda exponeringen, säger Ingemar Rödin, överläkare på Arbetsmiljöverket.