Sysav satsar på textilfiberåtervinning

Vinnova-finansierade projektet syftar till att öka materialåtervinningen av textil. Foto: Sysav

Sysav, Sydskånes avfallsaktiebolag, har fattat beslut om en investering för att bygga världens första automatiserade textilsorteringsanläggning i industriell skala. Anläggningen är tredje steget i det Vinnova-finansierade projektet SIPTex som syftar till att öka materialåtervinningen av textil och bidra till att nå hållbarhetsmålen i Agenda 2030.  Anläggningen kommer att byggas i Malmö med driftstart sommaren 2020.

Textilsektorn är en av de sektorer som globalt sett har högst miljöpåverkan. Av de över 120 000 ton nya textilier som sätts på den svenska marknaden årligen materialåtervinns bara knappt 5 procent. Dagens manuella sortering matchar inte kraven från textilåtervinnare och modeföretag. Automatisk sortering är därför en nyckel för att skapa cirkulära textilkretslopp. 

SIPTex-anläggningen använder nära-infraröd och visuell spektroskopi för att sortera blandat textilavfall efter marknadens behov avseende fibersammansättning och färg. Produkterna kan sedan gå vidare till fiber-till-fiber-återvinning och spinnas till ny tråd.  

– Marknaden för recyclingprodukter är i sin linda, men en rad textilproducenter har satt upp mål för ökad användning av återvunna textilfibrer till 2025/2030. SIPTex blir länken som idag saknas mellan insamlat textilavfall och högkvalitativ fiber-till-fiber-återvinning, säger Peter Engström, vd Sysav. 

Ett av målen med SIPTex är att bidra till en större marknad för kvalitetssäkrade recycling-produkter. För att skapa ett cirkulärt kretslopp för textil globalt krävs investeringar, och samarbete mellan både producenter, sorterare och materialåtervinnare. I projektet deltar stora svenska textil-, mode- och möbelföretag, kommuner, välgörenhetsorganisationer, forskningsinstitut och myndigheter.

– Denna investering är ett bra exempel där vi som offentligt ägt bolag med ekonomisk långsiktighet visar vägen mot framtidens hållbara lösningar. Privata aktörer begränsas ofta av allt för kortsiktiga krav på återbetalning och avkastning, säger Peter Engström. Sydskånes avfallsaktiebolag,,