Saab levererar ledningssystem till finska försvarsmakten

Saab väljs som leverantör av ledningssystem. Foto: SAAB

Finlands regering har idag, i enlighet med finska försvarsministeriets proposition, valt Saab som leverantör av ledningssystem och systemintegration till finska marinens fyra nya fartyg i Pohjanmaa-klassen inom programmet Squadron 2020.

Saab har i nuläget inte tecknat kontrakt eller fått någon beställning rörande Squadron 2020. Finlands försvarsministerium har meddelat att kontraktsigneringen är planerad till 26 september 2019 och att orderbeloppet blir 412 miljoner Euro.

– Det här beskedet är en viktig milstolpe i Saabs relation med Finland och vi ser fram emot att fortsätta stötta den finska marinens förmågor med vår världsledande expertis inom ledningssystem, säger Anders Carp, chef för Saabs affärsområde Surveillance.

Kontraktsperioden blir 2019-2027 och kontraktet kommer att omfatta en rad lösningar, inklusive Saabs ledningssystem 9LV Combat Management System, relaterade sensorer och andra system. För närvarande har samtliga av den finska marinens fartyg minst ett Saabsystem ombord, de flesta har fler än ett system från Saab.