Fortsatt god arbetsmarknad för högutbildade

Arbetsgivare har svårt att hitta personal. Arkivbild

Arbetsmarknaden är fortsatt mycket god för många som vill söka eller byta jobb. Det är stora chanser till jobb inom tre av fyra yrken. Civilingenjörer, vårdpersonal, förskollärare, it-specialister, elektriker och kockar är några av de yrken som är allra hetast på arbetsmarknaden i höst.

Många arbetsgivare inom både privat och offentlig sektor har fortfarande svårt att få tag i personal. Det innebär goda chanser att få jobb inom många yrken.

Arbetsförmedlingen har nu uppdaterat sina yrkesprognoser på länsnivå för nära 200 yrken. De gäller fram till nästa sommar. Prognoserna visar vilka yrken som är hetast på arbetsmarknaden i olika län.

På listan över de högskoleyrken som har bäst chanser till jobb i hela landet finns civilingenjörer, förskollärare, sjuksköterskor, it-specialister och läkare. Många som gått yrkesgymnasium är också hett eftertraktade på arbetsmarknaden i många delar av landet. Det gäller bland annat elektriker, fordonsförare, fordonsmekaniker, kockar, svetsare, undersköterskor och flera bygg- och anläggningsyrken.

– Det är stor chans till jobb för de som har en utbildning, gärna en yrkesutbildning från gymnasiet eller högskolan. Många arbetsgivare har fortfarande svårt att hitta kvalificerad arbetskraft, säger Ida Karlsson analytiker på Arbetsförmedlingen.

Det är svårare för de med kort utbildning som söker jobb som till exempel butikssäljare, assistenter, handpaketerare, vaktmästare eller receptionister. När det gäller yrken på högskolenivå är det hård konkurrens om jobben för till exempel banktjänstemän, fastighetsmäklare, kommunikatörer och journalister.

– Hösten är en jättebra tid att söka eller byta jobb. Arbetsgivarna vill veta hur du kan bidra till just deras verksamhet. Våga ta kontakt och berätta, säger Arbetsförmedlingens jobbsökarexpert, Ellinor Wassberg.