Regeringen prövar utbyggnad av Preemraff

På en pressträff under fredagen väntas klimat- och miljöminister Isabella Lövin (MP) redogöra för hur utredningen ska ske.

De juridiska turerna kring utbyggnaden har varit många sedan Mark- och miljödomstolen i Vänersborgs tingsrätt gav den grönt ljus i fjol.

Beslutet överklagades av flera organisationer, däribland Naturskyddsföreningen, eftersom utbyggnaden enligt Preems beräkningar kan fördubbla koldioxidutsläppen.

Naturskyddsföreningen skickade i juni en så kallad underrättelse till regeringen om att de skulle ta över ärendet från Mark- och miljööverdomstolen, vilket alltså nu sker i enlighet med miljöbalken.

Att regeringen prövar ärenden av det här slaget är dock ovanligt.

Preem har ansökt om att bygga ut sin anläggning på flera sätt. Bland annat vill bolaget ha tillåtelse att öka användningen av råvara, från 11,4 miljoner ton till 13,9 miljoner ton. Man vill även ha tillstånd att använda förnybara råvaror, till exempel raps eller tallskog, samt bygga en anläggning för att göra bensin eller diesel av så kallad tjockolja.

Det är denna process som kan leda till dubbelt så höga utsläpp av koldioxid. Enligt Preem skulle dock utsläppen samtidigt minska i användarled.