80 miljoner till produktionsforskning

KTH, Mälardalens högskola och Swerea har erhållit 80 miljoner kronor för att tillsammans bygga upp en världsledande forskning inom produktionsteknik. XPRES, Initiative for excellence in production research är en stark forskningssatsning som ska utvärderas efter fem år.

– Det här innebär att vi tillsammans med högskolan långsiktigt kan satsa på forskning inom produktionsteknik, säger Arne Melander, professor och vice vd vid Swerea KIMAB.

Forskningen kommer att bedrivas inom olika teknikområden, det handlar om allt från produktionsprocesser till miljövänliga system. XPRES vision är att skapa en internationellt erkänd forsknings- och utbildningsmiljö inom avancerad produktion, med målet att vara bland de fem främsta i Europa.

Tre fokusområden ska skapa bestående värde för Sverige och landets tillverkningsindustrier i deras utveckling av konkurrenskraftiga produkter och produktionssystem. De tre områdena är: Tillverkning med utnyttjande av nya och framtida material och metoder, Produkt- och produktionsframtagning med hänsyn till ett livscykelperspektiv och Adaptiv och flexibel produktionsteknik.

De gemensamma forskningsaktiviteterna ska skapa möjlighet för både bredd och djup i en gemensam forskarskola inom XPRES. Ett nytt avancerat experimentlabb med framtidens produktionsutrustning och virtuella verktyg kommer att vara en plattform för såväl den digitala fabriken som spridning av forskningsresultat. – Under de senaste åren har försäljningen av svenska verkstadsvaror utgjort närmare 50 procent av den totala exporten, säger Bengt Lindberg, professor i industriell produktion vid KTH och ansvarig för XPRES, för att understryka vikten av det strategiska forskningsområdet.