Tillverkningsindustrin satsar i Sverige

Tillverkningsindustrins intäkter från varuexporten uppgick förra året till 1 050 miljarder kronor. Foto: Scania

Omlokalisering av tillverkning från Sverige till låglöneländer fortsätter, men takten avtar. Istället går trenden globalt mot en regionalisering av tillverkning och sourcing nära kunder och marknader. Regionaliseringstrenden drivs av en önskan om kortare ledtider, hög produktanpassning och större flexibilitet. Lokaliseringen av tillverkning förändras till Sveriges fördel i takt med att skillnaderna för tillverkning och sourcing mellan höglöneländer och låglöneländer planas ut.

- Möjligheterna handlar inte främst om hemtagning av tillverkning, utan om en parallell expansion av tillverkning i Sverige och i utlandet. Regionaliseringen stärker förutsättningarna för tillverkande företag att etablera sig eller expandera som slutproducenter eller underleverantörer i Sverige för den europeiska marknaden, säger Klas Ericson, en av författarna till rapporten på Business Sweden.

Det finns många fördelar med Sverige som lokalisering för tillverkande verksamhet, så som en stark befintlig industriell bas, hög kompetens inom tillverkningsprocessen och effektiva organisationsstrukturer.

Företagen som intervjuats känner dock oro för framtida kompetensförsörjning, då varken utbildningssystemet eller intresset för tillverkningsindustrin stödjer företagens framtida behov av kompetens. I rapporten framgår också att Sveriges infrastruktur för logistik och kommunikationer behöver stärkas för att öka företagens konkurrenskraft och Sveriges förutsättningar att attrahera investeringar i tillverkning. Stora utmaningar är energiomställningen och hur mindre orter med viktig industri kan göras mer attraktiva för arbete och boende. Företagen efterlyser också ett ökat engagemang från politiskt håll för att stärka industrins konkurrenskraft.

Tillverkningsindustrins intäkter från varuexporten uppgick förra året till 1 050 miljarder kronor, vilket motsvarar 27 procent av Sveriges BNP. Industrin sysselsätter idag cirka 600 000 personer i Sverige, varav omkring 30 procent är anställda i utländska bolag.

Därför tillverkar vi i Sverige bygger på intervjuer med beslutsfattare på 20 internationella företag som under de senaste tre åren genomfört betydande investeringar i Sverige, en enkätundersökning bland 600 företag med tillverkning i Sverige, intervjuer med beslutsfattare på 12 utländska företag kring synen på Sverige som tillverkningsland, samt intervjuer med företrädare för industrinära organisationer i Sverige.