Preem och Ragn-Sells gör diesel av matolja

Foto: Preem

Preem och Ragn-Sells samarbetar för att pröva möjligheterna att återanvända använd matlagningsolja och fett från fettavskiljare för att framställa diesel. Till nästa år hoppas man kunna producera 20 000 kubikmeter förnybar råvara för dieselproduktion.

Ragn-Sells kommer ansvara för insamling, rening, vattenavskiljning och transport till cistern. Preem kommer att ansvara för cisternen, liksom färdig råvara, logistik till raffinaderi med fartyg och framställning av diesel.

– Vi letar ständigt efter nya hållbara råvaror som går att använda för att tillverka fordonsbränsle och som fungerar i hela fordonsflottan, såväl dagens som morgondagens. Att använda restprodukter från bland annat restaurangers matlagning är ett spännande projekt. Vi tror att förnybara drivmedel kommer att baseras på flera olika råvaror i framtiden och att det därför är viktigt att samverka. Vårt bidrag är att göra så hållbara och så effektiva bränslen som möjligt, säger Åsa Håkansson, Utvecklingsingenjör på Preem, i ett pressmeddelande.

– Ragn-Sells har en av Sveriges största fordonsflottor, vi ser fram emot möjligheten att rulla runt med bränsle vi själva varit med om att återanvända och på så sätt också bidra till lägre koldioxidutsläpp, säger Per-Eric Bjurenborg, COO Ragn-Sells, i ett pressmeddelande.