Server och datanät affärskritiska installationer

För smart industri och näthandel är servern affärskritisk, liksom datanätet. Foto: SEK

För serverrum och datacentraler finns den här vägledningen i europeiska standarder i serien SS-EN 50600. Den handlar om fler aspekter och en överblick över de olika delarna och deras syfte och innehåll ges i den tekniska rapporten SEK TR 50600-99-3. Dimensionering och konstruktion av nät för data och tele behandlas i serien SS-EN 50173 och planering och kvalitetssäkring står det om i den nya SS-EN 50174-1. Kanske behöver man se över åskskyddet. Standarden för detta, SS-EN 62305, är omfattande och man klarar sig långt med Åskskyddshandboken, SEK Handbok 452. Den innehåller också ett program för riskbedömning och dimensionering.

Till den gränsar också standarden SS-EN 50310, om jordning och potentialutjämning i fastighetsnät för informationsöverföring. För särskilt kritiska system kan man också hämta avgörande information i skriften SEK TS 61000-5-10, som handlar om skydd av anläggningar mot avsiktlig elektromagnetisk påverkan.

De här standarderna samverkar för att ge underlag och hjälpmedel för säkra och tillförlitliga datainstallationer. De är framtagna i internationellt och europeiskt samarbete och ingår i ett ekosystem av standarder, där andra bland annat behandlar dokumentation och provning av installationerna. Genom samarbetena inom IEC och CENELEC gör SEK Svensk Elstandard det möjligt för svenska företag, myndigheter, högskolor och andra att bidra i arbetet med nya och reviderade standarder. De färdiga resultaten fastställs sedan som svensk standard, också av SEK Svensk Elstandard, som är utsett som svensk standardiseringsorganisation av regeringen.