FMV beställer robotbärare i Tyskland

Pontus Nordberg från FMV, i mitten, skriver under avtalet om fordonsbeställning till Luftvärnssystem 103, Patriot, som FMV anskaffar till det svenska försvaret. Ingo Cammans och Michael Wittlinger undertecknade för leverantören RMMV. Foto: FMV

Kontrakt om 40 fordon

Det blir tyska RMMV som får leverera fordon till Sveriges nya luftvärnssystem. FMV tecknar kontrakt om 40 fordon som börjar levereras 2021. Det medellångräckviddiga Luftvärnssystem 103, Patriot, som FMV anskaffar för det svenska försvaret består förutom robotar av radar som söker efter och följer fientliga plan och robotar, stridsledningscentraler och lavetter. Men det behövs även fordon som bärare av olika delar av systemet.

Kontraktet som FMV tecknade igår är ett avrop från ramavtalet som tidigare upphandlats i samarbete med Norge. Detta avrop är ett tvåpartsavtal mellan FMV och Rheinmetall MAN Military Vehicles, RMMV. 

– FMV har ett ramavtal för anskaffning av olika typer av hjulfordon till Försvarsmakten. Vi valde gå på det avtalet även för Patriot-fordonen för att få systemlikhet och så bra förutsättningar för leveranssäkerhet som möjligt, säger Pontus Nordberg, chef för AL Mark vid FMV, och den som undertecknade avtalet. 

Avropet består av tre olika fordonsvarianter; dragbilar, kranbilar och containerbilar. Samtliga fordon har en hög terrängframkomlighet. Leveranserna påbörjas under första kvartalet 2021.